Home Lifestyle Elektrisch rijden: de voor- en nadelen op een rij 

Elektrisch rijden: de voor- en nadelen op een rij 

Door admin
Elektrisch rijden: de voor- en nadelen op een rij 

Een elektrische wagen wordt al langer voorgesteld als dé oplossing voor een verminderde CO2-uitstoot. Het is misschien niet de enige oplossing, maar één ding is zeker: elektrisch rijden is wel degelijk milieuvriendelijker als we spreken over luchtvervuiling. Daarnaast is elektriciteit goedkoper dan brandstof, wat ook aantrekkelijk kan zijn voor bedrijven. Al mag niet vergeten worden dat het prijskaartje van de wagens heel wat hoger ligt dan de niet-elektrische versie. Benieuwd naar andere voor- en nadelen? Hier vind je een overzicht. 

Voordelen 

  1. Milieuvriendelijk 

100% elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen vervuilende stoffen uit. Alleen al daarom is hun ecologische voetafdruk kleiner dan brandstofwagens. Hou hierbij wel rekening dat brandstof wordt vervangen door elektriciteit, die ook zo groen mogelijk moet zijn om je steentje bij te dragen aan de planeet. 

  • Elektriciteit is goedkoper 

Je auto thuis of op het werk opladen is tot wel de helft goedkoper dan je tank opnieuw vullen met brandstof. Let wel, openbare laadpunten zijn duurder maar zelfs dan ben je minder geld kwijt dan na een tankbeurt. Bovendien kan je ervoor kiezen om een hybride tankkaart te nemen waarmee nog meer bespaart. 

  • Lange levensduur 

Wanneer je bewust omgaat met de accu van je elektrische wagen, verleng je makkelijk de levensduur ervan. Daarnaast heeft een elektromotor minder bewegende of slijtagegevoelige onderdelen, wat opnieuw maakt dat je auto langer meegaat.

Nadelen 

  1. Hoog prijskaartje 

Het prijskaartje van elektrische wagens ligt een stuk hoger dan zijn tegenhanger, maar hier is een logische verklaring voor. De accu’s zijn namelijk kostbaar en de productie ligt nog niet even hoog. Daarnaast zijn ze niet makkelijk tweedehands te vinden. Wanneer de vraag ernaar blijft stijgen, komt hier gelukkig wel verandering in.

  • Beperkt aantal oplaadpunten 

Wat je eventueel kan tegenhouden om over te schakelen op elektrisch rijden, is het beperkt aantal laadpunten. Dit komt omdat deze niet op hetzelfde tempo stijgen als de productie van elektrische wagens. Je kan er wel voor kiezen om er één bij je thuis te installeren, maar reken dan op een prijskaartje tussen €600 en €2000. Overtuigt dit je om het toch bij een brandstofwagen te houden en heb je een eigen zaak? Dan neem je best een tankkaart voor zelfstandigen zodat je voordeliger kan tanken. 

Beperkt aantal oplaadpunten
  • Beperkte actieradius 

Met een volle accu rijd je gemiddeld 100 tot 500 kilometer terwijl dit aantal met een volle brandstoftank gemiddeld op 750 km ligt, afhankelijk van het type wagen. Dit heeft als gevolg dat je minder ontspannen rijdt, en dat je al zeker twee keer nadenkt alvorens je hiermee op roadtrip gaat. 

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer