Home Legal Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten of niet?

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten of niet?

Door admin

Verzekeringen zijn een vreemd iets. In principe is het altijd zo dat u, wanneer u als persoon geld aan iets uitgeeft hoopt dat u daar ook werkelijk wat voor in de plaats krijgt. Voor verzekeringen geldt eigenlijk dat we ze voornamelijk afsluiten in de hoop ze nooit nodig te zullen hebben. Veel mensen kiezen er mede omwille van deze reden ook voor om het afsluiten van bepaalde verzekeringen uit te stellen. Elke verzekering kost u namelijk geld en die totale kostprijs kan al snel behoorlijk oplopen. Deze redenering geldt steeds vaker ook voor de zogenaamde ‘aansprakelijkheidsverzekering’. Is het echter wel zo verstandig om het afsluiten van dit type van verzekering in de praktijk uit te stellen? We gaan er graag dieper voor u op in op deze pagina!

Wat is de aansprakelijkheidsverzekering precies?

Allereerst moeten we natuurlijk even verduidelijken wat de aansprakelijkheidsverzekering nu precies is. Zoals de naam van deze verzekering reeds aangeeft betreft het hier eigenlijk een verzekering welke uw aansprakelijkheid indekt. Dit zowel voor schade welke door u zelf kan zijn aangericht als voor schade veroorzaakt door een bepaald onderdeel van bijvoorbeeld uw woning. Een leiding die springt kan bijvoorbeeld heel wat schade aan uw eigen huis aanbrengen, maar ook aan dat van de buren. Indien u een aansprakelijkheidsverzekering heeft is het in de praktijk in principe perfect mogelijk om deze schade te laten indekken. Zo hoeft u niet zelf voor de kosten op te draaien.

Welke schade dekt de aansprakelijkheidsverzekering precies?

Zoals de informatie hierboven reeds heeft aangegeven dekt de aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk alle schade waarvoor uw aansprakelijkheid kan gelden. Veel mensen denken dat dit enkel en alleen geldt voor schade die door de persoon in kwestie zelf wordt veroorzaakt, maar dat is zeker niet correct, in tegendeel. Ook schade welke door bijvoorbeeld uw huisdier wordt veroorzaakt of door bepaalde onderdelen van uw woning kan gecompenseerd worden. Let wel, het spreekt voor zich dat het altijd van cruciaal belang is om u eerst even te verdiepen in de geldende voorwaarden voor de aansprakelijkheidsverzekering die u gaat afsluiten of heeft afgesloten.

Wat zijn de voordelen van de aansprakelijkheidsverzekering?

Dat zoveel mensen nog steeds twijfelen over het al dan niet afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk verbazingwekkend. Het is namelijk zo dat er aan het afsluiten van zo’n verzekering in de praktijk behoorlijk wat interessante voordelen zijn verbonden. De voordelen waar u op kunt rekenen zijn onder meer de volgende:

  1. U bent ingedekt tegen schade ten opzichte van derden;
  2. U kunt niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan;
  3. Een aansprakelijkheidsverzekering is “op maat” af te sluiten;
  4. De premie van de aansprakelijkheidsverzekering kan doorgaans in termijnen worden betaald;

In tegenstelling tot wat u mogelijks zou verwachten is het in de praktijk ook zo dat een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten eigenlijk slechts gepaard gaat met zeer beperkte kosten. De verzekeringspremie van dit type van verzekering ligt dan ook aanzienlijk lager in vergelijking met menig aantal andere verzekeringen die we massaal afsluiten.

Is er ook een nadeel aan verbonden?

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk voor iedereen sterk aan te raden. Er zijn dan ook geen echte nadelen aan verbonden. Feit is uiteraard wel dat er bepaalde kosten aan het afsluiten van zo’n verzekering verbonden zijn. Deze kosten willen voor sommige mensen nog wel eens een doorn in het oog zijn. Los van dit gegeven is er in principe geen ander nadeel verbonden aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Let wel, de polisvoorwaarden van deze verzekering kunnen in de praktijk aanzienlijk verschillen. Even grondig een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen is dan ook absoluut een must.

Hoe een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Bent u ook van plan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Is het voor u echter niet helemaal duidelijk hoe dat nu in de praktijk het best in z’n werk gaat? In dat geval is het steeds een goed idee om hiervoor even contact op te nemen met een verzekeraar. Hij kan u precies aangeven uit welke polisvoorwaarden een aansprakelijkheidsverzekering precies of kan bestaan evenals welke kosten er daar nu precies aan verbonden kunnen zijn. Let op, zoals reeds aangegeven kunnen de verzekeringsvoorwaarden sterk verschillen. Een grondige vergelijking uitvoeren is dan ook altijd een must. Alleen op deze manier kunt u met zekerheid de voor u beste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer