Home Personeel Uw personeel op een efficiënte manier motiveren met deze tips

Uw personeel op een efficiënte manier motiveren met deze tips

Door admin

Het is algemeen bekend dat het ongelofelijk belangrijk is om het personeel dat in uw bedrijf werkzaam is zo goed mogelijk te blijven motiveren. Personeel dat gemotiveerd is zal niet alleen gelukkiger zijn op de werkvloer, daarnaast zal het ook nog eens beter zijn best doen. Het mes snijdt op dit vlak dus aan twee kanten. Door uw personeel gelukkig en gemotiveerd te houden zult u zowel op korte als op lange termijn kunnen rekenen op menig aantal interessante voordelen. Bent u ook benieuwd naar hoe u, uw personeel zo goed mogelijk kunt (blijven) motiveren? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips.

1.) Stel realistische doelen voorop voor uw personeel

Er werkt niets zo demotiverend als doelen die niet gehaald kunnen worden. Heel wat bedrijven leggen de lat voor hun personeel vandaag de dag bijzonder hoog. Aan de ene kant is dat misschien wel goed, want veel mensen houden van een uitdaging. Aan de andere kant is het echter van belang dat de uitdagingen die voorop worden gesteld ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Is dat niet het geval? Dan zal het vertrouwen en daarmee ook de motivatie van uw personeel gegarandeerd afnemen. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk helemaal niet de bedoeling kan zijn, in tegendeel.

2.) Geef vertrouwen aan uw personeel

Voor menig aantal mensen is het ook van belang dat ze kunnen rekenen op voldoende vertrouwen in hun werksituatie. Dat geldt zeker voor mensen die reeds enige tijd voor uw bedrijf werkzaam zijn. Door vertrouwen te schenken aan uw personeel zult u kunnen vaststellen dat u gegarandeerd kunt rekenen op gemotiveerde mensen. Let wel, het spreekt voor zich dat ook hiervoor geldt dat u er wel zeker van moet zijn dat u niet teveel vertrouwen stelt in uw personeel. Hou op realistische wijze rekening met de capaciteiten waar iemand over beschikt en geef op basis daarvan het nodige vertrouwen.

3.) Een complimentje op z’n tijd is altijd een goed idee

Het is misschien één van de grootste clichés die er bestaan, maar ze is tot op de dag van vandaag nog steeds sterk van toepassing. Het is namelijk zo dat in de praktijk een complimentje geven aan uw personeel altijd een goed idee is. Door dit te doen zult u kunnen vaststellen dat het vertrouwen en daarmee ook de motivatie van uw personeel alleen maar zal toenemen. Let wel, zorg er voor dat een complimentje speciaal blijft. Geef ze dus met andere woorden niet elke dag, maar alleen wanneer de situatie dat rechtvaardigt. Anders verliest het geven van een complimentje na een zeker ogenblik haar effect en dat zou uiteraard erg jammer zijn.

4.) Geef medewerkers inspraak bij het nemen van beslissingen

De eerder geplaatste tips op deze pagina hebben reeds duidelijk gemaakt dat het belangrijk kan zijn om personeelsleden het gevoel te geven dat hun mening echt telt. U kunt er als bestuur van een bedrijf dan ook perfect voor kiezen om bepaalde personeelsleden inspraak te geven bij het nemen van beslissingen. Uiteraard geldt ook hiervoor dat het wenselijk is om op voorhand goed na te denken over bij welke beslissingen dit mogelijk is en bij welke niet.

Een bekend voorbeeld van bovenstaande heeft betrekking tot de keuze van de bedrijfskleding. Het is uiteraard uw personeel dat de bedrijfskleding moet dragen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zij ook inspraak zouden krijgen bij het kiezen van deze kledingstukken. Mogelijks zal dit zelfs het eindresultaat alleen maar ten goede komen.

5.) Beloon personeel voor hun trouwe dienst

Binnen elke onderneming zijn er personeelsleden actief die er niet van houden om te “job-hoppen”. Dit betekent dat ze de voorkeur geven aan een lange periode bij één en hetzelfde bedrijf. Deze personeelsleden zijn uiteraard ongelofelijk belangrijk. Voor grote bedrijven is het dan ook de moeite waard om zogenaamde doorgroeimogelijkheden te voorzien voor deze personeelsleden. Op die manier kunnen ze hun trouw personeel blijvend motiveren om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Dit is ook voor u als leiding van het bedrijf interessant en belangrijk. Door vaste personeelsleden promotie te geven boost u immers niet alleen hun motivatie, daarnaast zult u ook kunnen vaststellen dat hun kennis over het bedrijf alleen maar goed van pas kan komen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer