Home Tips 5 tips voor het aankopen van een woning

5 tips voor het aankopen van een woning

Door admin

Bijzonder veel mensen vinden het fijn om zich op een bepaald ogenblik een woningeigenaar te kunnen noemen. Op deze manier hoeft men zich tijdens bijvoorbeeld de pensioenleeftijd geen zorgen meer te maken over het betalen van een maandelijkse huurprijs. Dat is verstandig, maar er zijn uiteraard ook een aantal aandachtspunten verbonden aan een huis kopen. Wilt u hier graag alles over te weten komen? Neem dan zeker even de onderstaande informatie door!

1.) Welk type woning wenst u aan te kopen?

Allereerst is het belangrijk om voor uzelf uit te maken welk type woning u precies wenst aan te kopen. Investeren in vastgoed hoeft overigens uiteraard ook niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat u moet investeren in een volwaardig huis. Ook een studio of een appartement behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Wilt u toch eerder opteren voor het aankopen van een complete woning? In dat geval is het mogelijk om een keuze te maken tussen:

  • Een open bebouwing; 
  • Een half open bebouwing; 
  • Een rijwoning; 

Let op, uw keuze op dit vlak zal in de praktijk voor een groot deel bepalen met welke precieze kosten u allemaal rekening moet houden.

2.) Hoe groter de woning, des groter ook het onderhoud 

Veel mensen dromen er van om een grote woning aan te kopen. Een groot huis biedt uiteraard heel wat voordelen. Zo is er altijd plaats om familie of vrienden te ontvangen terwijl uw eigen privacy gewoon gerespecteerd kan blijven. Dit gezegd zijnde is het zo dat een grote woning ook bepaalde nadelen of extra verplichtingen met zich meebrengt. Denk hierbij in het bijzonder aan het extra onderhoud dat moet worden uitgevoerd. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar dit is echt zeer belangrijk. Bent u iemand die bijvoorbeeld fysiek niet in staat bent om een grote woning en / of grote tuin te onderhouden? Dan zou dit uw keuze bij het aankopen van een woning toch deels moeten beïnvloeden.

3.) Bepaal welk budget u beschikbaar heeft voor uw investering in vastgoed

Een zeer belangrijke tip heeft betrekking tot het budget dat u voor handen heeft voor een investering in vastgoed. Op dit vlak moet u rekening houden met twee verschillende zaken. Denk hierbij aan:

  1. Het bedrag dat u zelf moet investeren in uw vastgoed; 
  2. Het bedrag dat u voor uw maandelijkse aflossingen kunt voorzien; 

Hou er in ieder geval rekening mee dat u in de praktijk altijd een eigen inbreng zult moeten realiseren bij de aankoop van vastgoed. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar toch is dit erg belangrijk. Bij vragen is het altijd interessant om even contact op te nemen met een kredietverstrekker of bijvoorbeeld een financieel expert. 

4.) Hou rekening met mogelijke bijkomende kosten 

Wanneer u er voor kiest om een kant & klare woning aan te kopen zijn er in principe maar weinig extra kosten waar u rekening mee zult moeten houden. Bij het aankopen van een huis welke nog de nodige renovaties moet ondergaan is dat wel even anders. In dit geval is er dan ook niet alleen maar de aankoopprijs waar u rekening mee moet houden. Wat bovendien ook nog te denken van de bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van (dringende) werkzaamheden. Ook hier dient er uiteraard steeds rekening mee te worden gehouden. 

5.) Sta stil bij de buurt waarin de woning gelegen is 

Last but not least is het ook altijd de moeite waard om stil te blijven staan bij de omgeving waarin uw woning is gelegen. Bij voorkeur kiest u voor een plaats die niet zo ver bij uw werk vandaan is gelegen. Heeft u schoolgaande kinderen? Dan kan ook de nabijheid van een school interessant zijn. Bovendien is het zo dat veel mensen er ook de voorkeur aan geven om te kiezen voor een huis met in de buurt een slager en / of een bakkerij. Ook een supermarkt in de directe nabijheid kan aan te raden zijn. Let wel, hoe beter de voorzieningen in de buurt van de woning zijn, des te hoger doorgaans de kostprijs van de woning zal uitvallen. 

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer