Home Personeel De voor- en nadelen van videosolicitaties

De voor- en nadelen van videosolicitaties

Door admin

De manier waarop sollicitaties in de praktijk kunnen gebeuren is door de jaren heen sterk veranderd… of beter gezegd uitgebreid. Vroeger was het dan ook voor iedereen die wou solliciteren voor een bepaalde functie vereist om een motivatiebrief op te stellen en naar het bedrijf in kwestie te trekken om zich te gaan voorstellen. Tegenwoordig is dit uiteraard nog steeds mogelijk, alleen behoren ook zogenaamde videosollicitaties tot de mogelijkheden. Solliciteren door middel van een zelf gemaakte video lijkt in eerste instantie best interessant, alleen zijn er toch ook verschillende nadelen waar u rekening mee moet houden. Wat nu precies de voor- en nadelen zijn van videosollicitaties ontdek je door middel van de informatie hier op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van videosollicitaties precies?

Laat het ons in eerste instantie even hebben over de voordelen die zijn verbonden aan videosollicitaties. Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat heel wat mensen die willen solliciteren hier immers toch de voorkeur aan geven. Dit is eigenlijk een trend die over komt gewaaid van de Verenigde Staten. Daar is het namelijk reeds sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld om uw sollicitatie te versturen in videoformaat. Concreet zijn er eigenlijk de volgende voordelen aan verbonden:

  1. U kunt uw creativiteit de vrije loop laten;
  2. Het is mogelijk om van thuis uit te solliciteren;
  3. U kunt direct meerdere bedrijven benaderen;
  4. Een videosollicitatie oogt professioneler dan een eenvoudige motivatiebrief;
  5. Solliciteren door middel van een videosollicitatie is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk;

Verschillende vormen van videosollicitaties

Er wordt wel eens gesteld dat een videosollicitatie in de praktijk altijd een vorm van eenzijdige communicatie is en blijft. Dat is niet correct. In de praktijk is het namelijk zo dat er op verschillende manieren door middel van een video kan worden gesolliciteerd. Het louter en alleen opnemen van een video en deze verspreiden naar verschillende bedrijven is inderdaad (duidelijk) een vorm van eenzijdige communicatie. Het kan echter ook anders.

Menig aantal bedrijven welke er voor hebben gekozen om videosollicitaties te aanvaarden doen dit uitsluitend wanneer ze gebeuren door middel van een Skype-gesprek. Op deze manier kan de persoon die voor de job wil solliciteren dat nog altijd  doen vanuit zijn of haar woning, maar dan wel met de mogelijkheid om daadwerkelijk te communiceren met de potentiële werkgever. Hierdoor wordt een belangrijk nadeel dat ooit kenmerkend was voor videosolliciteren de wereld uit geholpen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan videosollicitaties?

Videosollicitaties mogen vandaag de dag dan nog zo populair en interessant zijn, dit betekent niet dat er geen nadelen aan verbonden zijn. Sterker nog, voor videosollicitaties geldt altijd dat er toch even grondig stil moet worden gestaan bij verschillende probleempunten waarmee u kunt worden geconfronteerd. We onderscheiden dan ook (minstens) drie concrete nadelen welke zijn verbonden aan het gebruik van videosollicitaties. Denk hierbij concreet aan:

  1. Videosollicitaties zijn erg tijdrovend om te maken;
  2. Een videosollicitatie kan een foutief beeld scheppen;
  3. Soms zijn videosollicitaties inderdaad erg eenzijdig;

Misschien wel het belangrijkste nadeel heeft betrekking tot het onpersoonlijke karakter. Zoals eerder reeds aangegeven kan dit echter perfect voorkomen worden. Een Skype-gesprek kan bijvoorbeeld communicatie van beide kanten mogelijk maken. Dit nadeel speelt tegenwoordig dan ook eigenlijk niet echt meer.

Kan een videosollicitatie een foutief beeld scheppen?

Hoe u het ook draait of keert, een videosollicitatie is anders dan iemand in het echte leven in de ogen kunnen kijken. Het gebeurt dan ook niet zelden dat een videosollicitatie een enigszins foutief beeld schept. Wilt u dit met absolute zekerheid kunnen voorkomen? Dan blijft een standaard sollicitatie wellicht nog steeds de beste keuze. Veel hangt op dit vlak echter uiteraard van uzelf af. Zorg dat u net als bij een gewone sollicitatie bijvoorbeeld netjes bent gekleed. Ook een verzorgd kapsel kan wonderen doen.

Hoe complex zijn videosollicitaties om te maken?

Tot slot spreekt het voor zich dat videosollicitaties niet altijd even eenvoudig zijn om te maken, in tegendeel. Lang niet iedereen zal dit dan ook zomaar kunnen doen. Dit zorgt er voor dat een videosollicitatie niet alleen meer inspanning, maar ook kennis vereist in vergelijking met het opstellen van een motivatiebrief. Ben jij iemand die behoorlijk met de computer kan werken? Dan is dat uiteraard geen probleem. Is jouw computerkennis eerder aan de beperkte kant? Dan zou het maken van een videosollicitatie wel eens de nodige problemen met zich mee kunnen brengen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer