Home Lifestyle HNW: Het nieuwe werken, wat is dat?

HNW: Het nieuwe werken, wat is dat?

Door Scott van Ede
HNW Het nieuwe werken, wat is dat

Het nieuwe werken is geen volledig nieuw verschijnsel, maar het heeft het laatste jaar door het verplichte thuiswerken opgelegd door de overheid in navolging van de COVID-maatregelen een boost gekregen.

HNW, wat is dat precies?

Het nieuwe werken, dat is werken onafhankelijk van tijd of plaats. Door middel van vernuftige ICT- en software oplossingen worden werknemers in staat gesteld van thuis uit of op elke gewenste locatie te werken. Met het concept van het nieuwe werken kunnen werknemers werkplekken op kantoor reserveren wanneer dit nodig is.

Aanpak

Om het nieuwe werken succesvol te maken in een onderneming moet een algehele aanpak in het bedrijf worden voorzien. Deze implementering moet goed doordacht worden op managementniveau. Kleinere ondernemingen kunnen dit makkelijker verwezenlijken omdat het minder organisatie vereist. Een degelijk CRM-systeem en een daarop voorziene ICT-structuur zijn uiteraard noodzakelijk om van HNW een succesverhaal te maken. Is dit goed georganiseerd? Dan kunnen werknemers voor bepaalde projecten of bepaalde taken gemakkelijk vanuit elke locatie werken, je hebt immers enkel een laptop nodig om je in te loggen in het systeem en je bent vertrokken. Werknemers kunnen zo bijvoorbeeld enkel voor specifieke dagen en projecten waar het belangrijk is aanwezig te zijn op kantoor via een applicatie een werkplek reserveren, de andere dagen werken ze van thuis uit.

Voordelen van HNW

Voordelen van HNW

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het nieuwe werken  en dit op heel wat verschillende vlakken. Zowel voor werknemer, werkgever als voordelen voor het milieu door minder woon-werkverplaatsing en fileverkeer. Een evenwichtige life-work balance is de voorkeur van veel werknemers, dit valt moeilijk te negeren. De productiviteit van tevreden werknemers ligt hoger, dat spreekt quasi voor zich. Het nieuwe werken is een manier om hierin tegemoet te komen. Het vraagt wel wat organisatie en de ICT-infrastructuur van de onderneming moet hier uiteraard op zijn aangepast. Is dit het geval, kan het een enorm fijne manier zijn van werken waar iedereen zijn voordeel uit kan halen. Heb je straks als werkgever geen controle meer op het werk van je werknemers? Zeker wel, maar het vraagt een andere soort van organisatie. Gerichte meetinstrumenten, duidelijke afspraken en meetbare doelen zorgen ervoor dat de werkgever misschien net wel meer middelen heeft om de controle op het verrichtte werk vlot te laten verlopen.

Toekomst HNW

We zien dat door de overheidsmaatregelen en het verplichte thuiswerk een grote stap is geweest voor HNW. De kans dat we massaal terug gaan naar het ‘oude werken’ is bijzonder klein. Doordat bedrijven en ondernemingen gedwongen zijn om zich te organiseren naar HNW is het pad voor de toekomst voor deze vorm van werken geplaveid.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer