Home Tips Verstandig en rendabel investeren met deze 5 tips

Verstandig en rendabel investeren met deze 5 tips

Door admin

In een tijd waarin uw geld op een spaarrekening plaatsen eigenlijk nauwelijks nog ook maar enige opbrengst weet te realiseren is het zo dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren. Geld investeren kan over de lange(re) termijn inderdaad een behoorlijk stuk lucratiever zijn in vergelijking met ze gewoon op een spaarrekening te plaatsen. Dit gezegd zijnde brengt investeren in de praktijk ook steeds de nodige risico’s met zich mee. Wilt u ook gaan investeren? Dan is rekening houden met de onderstaande tips geen overbodige luxe!

1.) Investeer uitsluitend in zaken die u begrijpt 

De  eerste tip die we u kunnen geven met betrekking tot investeren heeft betrekking tot uitsluitend investeren in datgene wat u begrijpt. Heel veel mensen lezen iets op het internet of volgen gewoon het advies van een zelfverklaarde “expert” waarna ze voor een vervelende verrassing komen te staan. Wilt u een dergelijke verrassing ook kunnen voorkomen? In dat geval is het een absolute vereiste om uitsluitend te investeren in hetgeen wat u begrijpt. Ga dus niet instappen in een investering in een complexe sector waar u geen kaas van heeft gegeten. Doet u dat wel? Dan is de kans dat het fout zal lopen echt ongelofelijk groot. Dit is uiteraard het laatste wat u wil.

2.) Investeer volgens uw eigen risicoprofiel

Elke persoon die er op een bepaald ogenblik voor kiest om te gaan investeren beschikt over een bepaald risicoprofiel. Dat risicoprofiel kan sterk uiteenlopend zijn. Voor de ene persoon geldt bijvoorbeeld dat hij (of zij) vooral een zo laag mogelijk risico wil lopen terwijl de ander net wat meer risico’s wenst te nemen. Waarom zou u investeringen met een grote risico precies willen overwegen? Zeer eenvoudig, omdat er namelijk aanzienlijk meer rendement tegenover kan staan. Hoe dan ook, vooraleer te investeren is het altijd van cruciaal belang om een bepaald risicoprofiel op te stellen en u daar uiteraard aan te houden.

3.) Zorg voor een goede spreiding  van uw investeringen

Misschien wel de meest cruciale tip die we u kunnen geven met betrekking tot investeren heeft te maken met de mate aan spreiding welke u dient te voorzien. Deze spreiding moet in tegenstelling tot wat veel mensen op het eerste zicht denken niet op één, maar wel op twee verschillende manieren worden gerealiseerd. Denk hierbij concreet aan:

  1. U moet investeren in verschillende sectoren; 
  2. Er dient gebruik te worden gemaakt van verschillende investeringsproducten;

Bovenstaande betekent concreet dat het bijvoorbeeld nooit een goed idee is om al uw geld in één enkele sector te investeren. Komt die sector dan vervolgens in ruw vaarwater terecht? Dan is de kans ongelofelijk groot dat dit een zeer negatief rendement met zich mee zal brengen. Dat kan uiteraard helemaal niet de bedoeling zijn, in tegendeel. 

Bovenstaande geldt eveneens voor het realiseren van een spreiding over verschillende investeringsproducten. Investeer dus niet al uw geld in aandelen, maar kijk ook naar andere investeringsproducten zoals bijvoorbeeld obligaties. Let op, de mate aan risico die u loopt met uw investering(en) kan sterk verschillen afhankelijk van het gekozen beleggingsproduct. Ook hier moet u rekening mee houden.

4.) Hou altijd nog wat spaargeld achter de hand 

Het kan op financieel vlak zeker interessant zijn om een deel van uw vermogen te investeren. Dit gezegd zijnde is het nooit een goed idee om uw volledige vermogen voor een lange(re) periode vast te zetten. Wanneer er zich dan een onverwachte situatie voordoet is de kans immers bijzonder groot dat deze meteen zal leiden tot een vervelende impact op uw financiële situatie. Het mag dan ook duidelijk zijn, ondanks het feit dat investeren zeker en vast lucratief uit kan pakken is het in de praktijk toch ook vooral een must om een beetje spaargeld achter de hand te blijven houden. 

5.) Investeer met geld dat u kunt missen

In lijn met bovenstaande ligt de laatste tip van deze pagina. U moet er namelijk altijd rekening mee houden dat investeren iets is wat u doet voor een langere termijn. Dit betekent concreet dat u niet kunt verwachten dat u binnen bijvoorbeeld enkele weken of maanden reeds een groot rendement heeft. U kunt er inderdaad voor kiezen om te gaan daytraden, maar er zijn maar weinig investeerders die daar echt financieel rendement uit weten te halen. Omwille van deze reden geldt voor investeren een belangrijke, gouden regel en dat is dat u dat uitsluitend zou moeten doen met geld dat u voor een langere termijn kunt missen. 

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer