Home Tech Met welke specificaties rekening houden bij een laptop kopen?

Met welke specificaties rekening houden bij een laptop kopen?

Door admin

Bent u van plan om een nieuwe laptop aan te kopen? In dat geval spreekt het voor zich dat u daarvoor altijd rekening zult moeten houden met tal van verschillende specificaties. Voor veel mensen die bijvoorbeeld slechts één keer in de vijf of zes jaar een nieuwe laptop moeten aankopen is het vaak zo dat zij zich niet goed bewust zijn van de exacte specificaties die van doorslaggevend belang zijn. In de praktijk brengt dit twee potentiële nadelen met zich mee, namelijk:

 1. De laptop is te zwaar waardoor er (veel) meer geld wordt uitgegeven dan strikt noodzakelijk is;
 2. De laptop is te licht waardoor men de taken niet kan uitvoeren die men wenst;

Allebei de bovenstaande situaties zijn uiteraard zeer vervelend. Het is daarom in de praktijk beter om ze te voorkomen dan te genezen. Wanneer u aanvankelijk de verkeerde keuze(s) heeft gemaakt kan dat u op termijn niet alleen een praktisch, maar ook een financieel nadeel opleveren. Gelukkig kan de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina u daar bij helpen.

Wat zijn de belangrijkste specificaties van een laptop?

Laat ons allereerst even kijken naar wat nu precies de belangrijkste specificaties zijn van een laptop. Uiteraard is het zo dat alle eigenschappen of specificaties van een laptop belangrijk zijn, maar er zijn er een aantal die er toch met kop en schouders bovenuit steken. Het gaat hierbij concreet om de volgende onderdelen:

 1. Het beeldscherm;
 2. De processor;
 3. Het geheugen,
 4. Het type harde schijf waar gebruik van wordt gemaakt;

In eerste instantie dient er naar de bovenstaande onderdelen te worden gekeken. In principe zijn vooral de processor, het geheugen en het moederbord de drijvende kracht achter de computer of laptop. Dit gezegd zijnde geldt specifiek voor een laptop dat er ook extra stil moet worden gestaan bij het beeldscherm. Wat dit betreft moet er rekening worden gehouden met twee verschillende aspecten:

 1. De grootte waar het beeldscherm over moet beschikken;
 2. De kwaliteit van het beeldscherm;
 3. Of het beeldscherm over een zogenaamde anti-glare moet beschikken of niet;

Hoe belangrijk is het beeldscherm bij een laptop?

Het drijvende hart van uw laptop bestaat dus eigenlijk voornamelijk uit de processor evenals het geheugen welke er in terug te vinden is. Dit zorgt er voor dat hier goed over moet worden nagedacht. Bovendien is het ook nog eens zo dat bij menig aantal laptops het geheugen bijvoorbeeld veel moeilijker uit te breiden is dan bij een desktop het geval is. Ook dit is een niet onbelangrijke factor om bij stil te blijven staan. Dit geldt overigens niet alleen voor het geheugen, maar ook voor bijvoorbeeld de opslagcapaciteit van het systeem.

Specifiek voor het scherm van je laptop geldt dat deze uiteraard eveneens erg belangrijk is. Wellicht nog meer dan bij een desktop het geval is. Bij het kiezen van een geschikt beeldscherm voor je laptop dient er rekening te worden gehouden met de onderstaande zaken:

 1. De grootte van het scherm;
 2. De kwaliteit waar het scherm over beschikt;
 3. Of het een antireflectiescherm moet zijn of niet;

Voor een laptop geldt lang niet altijd dat het scherm zo groot mogelijk moet zijn. Voor veel mensen (zeker in het bedrijfsleven) is het zelfs zo dat men een klein(er) beeldscherm prefereert. In het bijzonder de beeldkwaliteit is dan ook van veel groter belang. Werkt u vaak in de buitenlucht? Dan kan ook de keuze voor een antireflectiescherm zeer belangrijk zijn.

Met welke andere specificaties moet u nog rekening houden?

Buiten de reeds aangehaalde specificaties zijn er ook nog andere zaken waar u bij stil zult willen blijven staan. Wat bijvoorbeeld te denken van de grafische kaart van uw (toekomstige) laptop? In het bijzonder wanneer u iemand bent die er van houdt om (zware) videogames te spelen is dit zeker een factor die u mee in overweging dient te nemen. Ook het soort geluidskaart welke in de laptop zit kan belangrijk zijn evenals het aantal beschikbare USB-poorten. Hou hierbij ook altijd rekening met het type USB-poort waar gebruik van wordt gemaakt.

Bent u van plan om uw laptop regelmatig aan te sluiten op een groot beeldscherm? In dat geval kan het eveneens belangrijk zijn om na te gaan of de laptop van uw keuze over bijvoorbeeld een HDMI-poort beschikt of niet.

Vergeet ook zeker de batterij niet!

Als laatste spreekt het voor zich dat het ook altijd van cruciaal belang is om rekening te houden met de capaciteit van de batterij welke in uw laptop zal terug te vinden zijn. Dit is voor de meeste mensen die een laptop gaan kopen zelfs één van de belangrijkste eigenschappen. Werkt u volledig online en is vooral de accuduur voor u van groot belang? In dat geval kunt u eventueel ook nog een zogenaamde netbook overwegen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer