Home Tech Dit is waarom de moderne ondernemer kiest voor een redundante verbinding

Dit is waarom de moderne ondernemer kiest voor een redundante verbinding

Door Scott van Ede
Dit is waarom de moderne ondernemer kiest voor een redundante verbinding

Steeds vaker werken ondernemers en medewerkers in de cloud. De cloud brengt heel wat voordelen met zich mee, maar je krijgt ook te maken met een aantal uitdagingen. Als gegevens altijd en overal toegankelijk zijn, kan je bijvoorbeeld niet zonder een goede cyber security. Tegelijkertijd werken apps en software enkel als de internetverbinding het doet. Daarom is het belang van een stabiele internetverbinding niet te onderschatten. Het is een van de redenen waarom verstandige ondernemers steevast kiezen voor een redundante internetverbinding.

Het belang van een stabiele internetverbinding zonder downtime

Bij SaaS- en cloudoplossingen mag het belang van een stabiele internetverbinding niet worden onderschat. Zonder een stabiele internetverbinding kan je niet bellen via de telefooncentrale in de cloud, kan je niet aan het CRM-systeem en kan je je broodnodige applicaties niet raadplegen. Als je personeel in dienst hebt, wil dit zeggen dat ze niet veel anders kunnen doen dan guitig met hun vingers draaien. Loonkosten gaan verloren, net als inkomsten, salesopportuniteiten en misschien zelfs klanten. Downtime is met andere woorden absoluut te voorkomen.

Dit betekent in de eerste plaats dat je een beroep doet op een goede internet service provider (ISP) die zijn zaakjes op orde heeft. Natuurlijk ben je ook afhankelijk van de leidingen die onder de grond liggen. Deze kabels zijn steeds drukker bezet, omdat zowel consumenten als bedrijven steeds meer vergen van de bestaande infrastructuur. Daarom voert men ook opwaardeerwerken uit en is men flink in de weer met het vernieuwen en verbeteren van deze infrastructuur. Ook onderhoudswerken zijn van tijd tot tijd nodig. Dit alles kan downtime veroorzaken.

Verder kan graafschade roet in het eten gooien. Het is een van de redenen waarom de overheid bedrijven die grondwerken willen uitvoeren, verplicht om eerst een KLIP-aanvraag (Kabel- en Leidinginformatieportaal) te doen. Dit helpt dergelijke vormen van graafschade te voorkomen.

Het belang van een stabiele internetverbinding zonder downtime

Oplossing voor de single point of failure

Met een enkel verbinding valt het risico op downtime met andere woorden niet helemaal uit te sluiten. Het is heus niet alleen de ISP die daarvoor de verantwoordelijkheid draagt. Gelukkig kan je het risico op downtime flink beperken door te kiezen voor een redundante verbinding.

Bij een redundante verbinding wordt de bestaande internetverbinding dubbel uitgevoerd. Als een van de twee verbindingen wegvalt, zal de andere verbinding het gewoon overnemen. Het vormt een oplossing voor het zogeheten SPOF-risico (single point of failure). Redundante verbindingen bestaan al langer. In een ziekenhuis zal de stroomvoorziening bijvoorbeeld redundant zijn uitgevoerd, zodat niet alles uitvalt bij een enkel defect.

Een redundante internetverbinding zorgt op dezelfde manier voor een flink verbeterde connectiviteit. Als de ene verbinding het niet meer doet, wordt er automatisch overgeschakeld op een andere verbinding die steeds in stand-by staat. Bij voorkeur gaat het om twee glasvezelverbindingen, zodat de kwaliteit van de verbinding gegarandeerd blijft. Voor een optimale connectiviteit kan een redundante verbinding ook met een 4G-fallbackdienst worden gecombineerd. Als de glasvezelkabel het laat afweten, neemt een managed 4G-router het over. En zo kan je te allen tijde downtime voorkomen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer