Home Lifestyle Elektrisch rijden en de energie transitie

Elektrisch rijden en de energie transitie

Door Scott van Ede
Elektrisch rijden en de energie transitie

Elektrisch rijden ontwikkelt zich steeds verder naar een optimale vorm. De actieradius wordt steeds beter, de accu’s worden steeds efficiënter en er komen steeds meer laadpalen. Er zijn echter verschillende experts die verwachten dat elektrisch rijden nog een veel grotere invloed gaat hebben op de wereld. Zij denken namelijk dat er dankzij bidirectioneel laden een energietransitie gaat plaatsvinden. Benieuwd wat hoe dit precies zit? Lees snel verder.

Wat is bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden is betekent letterlijk ‘laden in twee richtingen’. Dit houdt dus in dat de accu van je elektrische auto zowel kunt opladen als ontladen. Deze technologie staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar zal naar verwachting behoorlijk belangrijk gaan worden. Voor bidirectioneel laden is het van belang dat zowel de auto als de laadpaal bidirectioneel laden ondersteunen. De Nissan Leaf is een elektrische auto die dit ondersteund, verder is de Wallbox Quasar een voorbeeld van een laadpaal die dit zou kunnen.

Bidirectioneel laden en de energietransitie

Er wordt gesteld door verschillende experts dat bidirectioneel laden het beginpunt gaat zijn van een energietransitie. In deze situatie zal iedereen met een elektrsiche auto en een laadpaal thuis dankzij bidirectioneel laden zijn of haar auto kunnen gebruiken als een soort thuisaccu. Stroom die wordt opgewekt op een groene manier (door bijvoorbeeld zonnepanelen), kan direct worden opgeslagen op de accu van je elektrische auto. Hier kan een huishouden volledig van leven en wanneer je energie te kort komt zou je dit kunnen afnemen bij een energieleverancier tegen een variabele prijs.

De gemiddelde accu van een elektrische auto heeft een capaciteit van zo’n 70 kWh, dit staat gelijk aan het energieverbruik van een gezin voor een hele week!

Het grote voordeel van deze potentiële energietransitie is dat burgers variabele prijzen zullen betalen en dat je op de piekmomenten (’s avonds en ’s ochtends) de opgeslagen energie op de accu van je elektrische auto kunt gebruiken. Dit alles leidt draagt bij naar een e-missievrije toekomst!

Elektrisch rijden momenteel

Elektrisch rijden momenteel

Hoewel dit vooruitzicht erg mooi is, zijn we helaas nog niet zover. De energietransitie zoals die hierboven beschreven staat zal nog tenminste 5 jaar gaan duren. Echter is het geen slecht idee om voor die tijd over te stappen op elektrisch rijden. Op vervoersmiddelen als een bedrijfsfiets na, staat deze erg hoog op de lijst van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. De vraag die hier nog rust is echter, wanneer ga jij overstappen op eleketrisch rijden?

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer