Home Tips Zorg voor een goede verlichting op de thuiswerkplek

Zorg voor een goede verlichting op de thuiswerkplek

Door Scott van Ede
Zorg voor een goede verlichting op de thuiswerkplek

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel meer werknemers thuis aan de slag gaan. Een groot aantal bedrijven blijft nog steeds trouw aan dat thuiswerken, maar intussen beginnen de eerste probleempjes de kop op te steken. Een thuiswerkplek is meestal ergonomisch niet helemaal aangepast, de mentale afzondering is niet voor iedereen weggelegd en ook aan de verlichting schort er wel vaker wat. Woonkamerverlichting is per slot van rekening nog niet de beste werkverlichting. En dat terwijl de juiste verlichting invloed heeft op de gezondheid, de focus en de efficiëntie.

Kleurtemperatuur van 4.000 K

De juiste verlichting gaat verder dan enkel het kiezen van een aantal lampen. Vooral de kleurtemperatuur is toch wel een bepalende factor. Het grote probleem is dat veel thuiswerkers aan de slag gaan bij warm licht zoals je het ook van de woonkamer kent. Die lichtbronnen hebben een kleurtemperatuur van ongeveer 2.700 K en dat straalt natuurlijk gezelligheid en rust uit, maar is niet geschikt om bij te werken. Er worden te grote contrasten gecreëerd en de ogen hebben het vaak moeilijk om zich te focussen. Daarom is een hogere kleurtemperatuur van zo’n 4.000 K aangeraden. Lampdirect geeft bovendien aan dat een kleurtemperatuur van 4.000 K klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn helpt te voorkomen.

Lichtsterkte van 500 lux

Daarnaast speelt ook de lichtsterkte een belangrijke rol. De lichtsterkte geeft eigenlijk aan hoeveel lichtstralen er op een oppervlak vallen. Voor elke taak is er een minimale lichtsterkte vereist, voor bureauwerk gaat het bijvoorbeeld om een lichtsterkte van minimaal 500 lux. In sommige gevallen moet die lichtsterkte hoger liggen, bijvoorbeeld wanneer schetsen of tekeningen moeten worden gemaakt (+/- 800 lux). Hoeveel lux er effectief op de werkplek aanwezig is, is niet alleen afhankelijk van de gekozen lamp maar ook van de afstand en de hoek ten opzichte van de lamp. Je kan een luxmeter gebruiken om na te gaan of de lichtsterkte wel volstaat op de thuiswerkplek.

Voldoende natuurlijk daglicht

Voldoende natuurlijk daglicht

Een goede tip die je aan je werknemers kan meegeven, is het gebruik van daglicht. Op een werkdag gaan alle gordijnen open. Plaats beter ook geen planten voor het raam, maar laat het natuurlijk licht zoveel mogelijk binnen. Het heeft meteen invloed op de lichtsterkte die anders niet altijd volstaat, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat natuurlijk daglicht bijdraagt aan de tevredenheid en de productiviteit van werknemers.

Wat kan de werkgever doen?

Als werkgever kan je niet zomaar eventjes binnenwandelen en de verlichting op de thuiswerkplek controleren. Ook in niet-coronatijden is dat niet toegestaan want dat is nu eenmaal een inbreuk op de privacy. Als werkgever moet je dan ook maximaal inzetten op bewustwording. Informeer duidelijk hoe werknemers kunnen bijdragen aan een goede en gezonde werkplek en motiveer hen om het nodige te doen. Daarbij gaat het niet alleen om verlichting, maar bijvoorbeeld ook over een juiste bureaustoel, de juiste zithouding enzovoort.

Verder ben je als werkgever verantwoordelijk voor de aanwezige infrastructuur. Overleg daarom met de werknemers en stel eventueel infrastructuur ter beschikking. Een andere oplossing is om hen een onkostenvergoeding toe te kennen waarmee ze zelf de nodige aankopen kunnen doen. Wettelijk gezien is er tijdens de coronacrisis een forfaitaire onkostenvergoeding van 129,48 euro mogelijk. Deze forfaitaire onkostenvergoeding is vrijgesteld van belastingen en RSZ-bijdragen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer