Home Tips Tips voor transport met pallets

Tips voor transport met pallets

Door Scott van Ede
Tips voor transport met pallets

Pallets worden door veel bedrijven gebruikt om producten mee te vervoeren. Ze lenen zich uitstekend voor het vervoeren van grote hoeveelheden dozen, maar ook voor een groot en zwaar product. Helaas gebeurt het regelmatig dat het transport met pallets niet zo gaat als gewenst. Dit komt omdat niet iedereen weet hoe transport met pallets het beste aangepakt kan worden. Om te voorkomen dat zich problemen voordoen wanneer jij pallets inzet voor transport, zetten we hieronder een aantal handige tips op een rijtje.

1. Gebruik stevige pallets

Wie denkt dat alle pallets hetzelfde zijn, heeft het mis. De kwaliteit ervan kan onderling zelfs behoorlijk van elkaar verschillen. Zo is de ene pallet bijvoorbeeld aanzienlijk minder stevig dan de andere. Kies je voor een goedkope pallet? Dan is de kans groot dat deze snel bezwijkt wanneer je er veel en/of zware producten op pakt. Heb je geen idee wat een degelijke pallet is? Kies dan voor een euro palet. Je betaalt statiegeld over deze pallet, waardoor je zeker weet dat je er eentje van goede kwaliteit in huis haalt. Het statiegeld krijg je overigens gewoon weer terug wanneer je de pallet na gebruik inlevert.

2. Check de ladingdrager

Er zijn genoeg bedrijven die een pallet volpakken zonder naar het maximale draaggewicht te kijken. Ook de beste pallets kunnen hierdoor bezwijken. Vergeet je daarom niet tot de ladingdrager te richten alvorens je begin met pakken. Op de ladingdrager staat namelijk vermeld hoeveel gewicht de lading op een pallet maximaal mag hebben. Ga je de pallet vervoeren? Dan mag er sowieso nooit meer dan 1000 kilogram op een pallet geladen worden.

3. Stapel op een slimme manier

De lading op een pallet stapelen blijkt vaak een behoorlijke uitdaging. Wanneer het allemaal dozen met dezelfde afmetingen zijn, is het laden van de pallet niet lastig. Dit verandert wanneer de dozen verschillen in afmeting en gewicht. Het is belangrijk om het gewicht altijd zo gelijkmatig mogelijk over de pallet te verdelen. Zet de zwaarste dozen altijd onderop de pallet. Op deze manier voorkom je dat ze de lichte dozen pletten tijdens het vervoer.

4. Bescherm de lading

Bescherm de lading

Tijdens het transport heeft een pallet behoorlijk wat te verduren. Zo kan de lading op de pallet gaan bewegen, bijvoorbeeld als een vrachtwagen door de bocht gaat. Dit kan er op den duur voor zorgen dat er iets van de pallet valt. Wikkel de lading daarom altijd in me folie voordat deze op transport gaat. Op deze manier voorkom je namelijk dat de dozen op de pallet gaan schuiven. Zijn het breekbare spullen? Bescherm de randen van de lading dan extra goed. Zo komt de lading waarschijnlijk schadevrij op de bestemming aan.

5. Zorg dat de pallet goed vast staat

Hoe zwaar de lading op een pallet ook is, deze kan tijdens het transport altijd gaan schuiven. Zorg er daarom voor dat de pallet altijd goed vast staat tijdens het transport. Gebruik bijvoorbeeld spanbanden om de lading in een trailer vast te zetten. Wanneer je deze goed aantrekt, kan een houten palet tijdens het transport geen kant op. Trek de spanbanden overigens niet te strak aan, want hierdoor kan de lading beschadigen.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer