Er kan vandaag de dag worden vastgesteld dat steeds meer mobiele applicaties over een speciale, donkere modus beschikken. Het gaat hierbij niet alleen om mobiele applicaties die worden gelanceerd op het iOS platform van Apple, maar ook voor exemplaren die verschijnen op Android. Eén van de bekendste mobiele applicaties welke op dit ogenblik over een donkere modus beschikt is natuurlijk WhatsApp. Gebruikers van de populaire chat-applicatie hebben er lang op moeten wachten, maar uiteindelijk is de functionaliteit er toch gekomen. Zo’n donkere modus ziet er natuurlijk best cool uit, maar is het in de praktijk ook echt beter om mee te werken? Wij zochten het voor u uit en hebben onze bevindingen op deze pagina op een rijtje gezet.
Wat is een donkere modus nu precies?
Wanneer u op een normale manier aan de slag gaat met een mobiele applicatie zoals WhatsApp zult u kunnen vaststellen dat de achtergrond bestaat uit een witte kleur. De tekst welke op de achtergrond wordt getoond is dan weer zwart waardoor er een aangenaam contrast ontstaat. Echter kan dit contrast behoorlijk hard worden voor de ogen wanneer er veelvuldig (binnen één dag) gebruik van wordt gemaakt. Door gebruik te maken van een donkere modus worden de kleurinstellingen eigenlijk als het ware omgedraaid. Met andere woorden, de achtergrond wordt donker en de tekst waar gebruik van wordt gemaakt is een behoorlijk stuk lichter.
Op welke voordelen kunt u rekenen bij een donkere modus?
Wanneer u gebruik maakt van de donkere modus die in een mobiele applicatie is terug te vinden zult u kunnen vaststellen dat er toch wel best het één en ander verandert. De nieuwe kleurinstellingen waar u mee te maken krijgt zorgen er voor dat u op vlak van gebruiksgemak kunt rekenen op tal van interessante voordelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:
- U zult minder snel hoofdpijn krijgen;
- Waterige ogen zullen niet meer zo snel opduiken;
- Het reduceren van blauw licht zou de nachtrust kunnen bevorderen;
Bovenstaande voordelen moeten er dus voor zorgen dat mobiele applicaties die vaak worden gebruikt ook echt aangenamer worden om te gebruiken. Dit geldt vooral voor mobiele applicaties die vaak worden gebruikt. Ook op dit vlak kan er terug worden verwezen naar een mobiele app zoals bijvoorbeeld WhatsApp. Heel wat mensen van over de hele wereld kiezen er dagelijks voor om veelvuldig gebruik te maken van deze applicatie. Dit kan al snel voor de nodige ongemakken zorgen. Gelukkig is het dus mogelijk om veel van deze ongemakken te voorkomen door de donkere modus in te schakelen.
Extra voordeel bij OLED-schermen
De donkere modus waar in menig aantal mobiele applicaties gebruik van kan worden gemaakt brengt nog een extra voordeel met zich mee bij OLED-schermen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de donkere modus bij applicaties op een OLED-scherm zult u dan ook kunnen vaststellen dat dit de batterijduur alleen maar goed zal doen. Het kost voor het scherm immers veel minder kracht om zwart weer te geven. Dit zorgt er voor dat er ook bij de batterij aanzienlijk minder energie wordt opgevraagd. Let wel, dit is een voordeel van de donkere modus waar u uitsluitend aanspraak op kunt maken bij OLED-schermen. Alleen bij dit soort schermen is het namelijk zo dat er precies wordt gekozen welke pixel er oplicht en welke niet. Bij zwart hoeft er dus eigenlijk niets te worden opgelicht en dat kan zorgen voor een stevige energiebesparing. Bij andere schermen betekent het weergeven van zwart dat er nog steeds een bepaalde kleur moet worden getoond. Dit aldus met alle gevolgen van dien.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een donkere modus?
Tot dusver hebben we het uitsluitend gehad over de voordelen die zijn verbonden aan de donkere modus. Zijn er echter ook nadelen om rekening mee te houden? Zeker en vast. Sommige mensen ondervinden bijvoorbeeld best wel wat problemen om de witte tekst op de zwarte achtergrond te kunnen lezen. Bovendien is het eveneens zo dat mensen die lijden aan een bepaald type van kleurenblindheid het aanzienlijk moeilijker hebben om te werken met een donkere modus dan met de standaard, lichte modus. Kortom, ondanks het feit dat steeds meer mobiele applicaties een donkere modus kennen is en blijft het zo dat er zeker niet alleen maar voordelen aan verbonden zijn.