Heb je een auto gekocht voor je bedrijf? Dan moet je deze natuurlijk ook verzekeren, want dat is verplicht. Minimaal moet je verzekerd zijn voor aansprakelijkheid, zodat de tegenpartij op een schadevergoeding kan rekenen wanneer jij schade maakt bij een ander. Maar je kunt natuurlijk ook voor een hogere dekking kiezen, zoals een volledige omniumverzekering. We bespreken drie zaken die je in overweging moet nemen wanneer je je zakelijke auto gaat verzekeren.
Dagwaarde
Bij een dure en/of gloednieuwe wagen kun je het beste een omniumverzekering voor je auto nemen voor de beste dekking, zodat schade of diefstal adequaat vergoed wordt. Maar een zakelijke auto is natuurlijk niet altijd per se een gloednieuwe auto. Kleinere ondernemers zijn vaak al blij als ze een nette tweedehands auto kunnen aanschaffen om voor mobiliteit te zorgen voor hun onderneming. In dat geval is het verstandig om de dagwaarde van de auto mee te laten wegen in je keuze voor welke dekking je neemt voor je autoverzekering. Dat is namelijk wat je vergoed krijgt wanneer je auto gestolen wordt of total loss raakt. Kun je voor dat bedrag een enigszins gelijkwaardige auto kopen ter vervanging? Zo niet, dan kun je beter kiezen voor een verzekering die enkel aansprakelijkheid dekt om niet een onnodig hoge premie te betalen.
Eigen risico
Laat je niet enkel leiden door de hoogte van de maandelijkse premie die een verzekeraar vraagt wanneer je een verzekering voor je zakelijke auto kiest. Het is ook van belang om uit te zoeken hoe hoog het eigen risico is dat bij schade aangehouden wordt. Een lage premie is fijn, maar als je dat betekent dat je bij schade honderden euro’s zelf moet meebetalen, kun je nog steeds duurder uit zijn. Zoek dus wat langer naar een autoverzekering die op beide punten gunstig is.
Lading verzekeren
Gebruik je je zakelijke auto om kostbare zaken te vervoeren, zoals gereedschap of producten? Dan is het belangrijk om te weten dat een dergelijke lading niet automatisch meeverzekerd is voor schade of diefstal bij een reguliere autoverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende ladingverzekering afsluiten. Dit zorgt uiteraard voor extra kosten. Maak daarom de overweging of de waarde van je gemiddelde ladingen opwegen tegen deze extra vaste lasten.
Verder kan het ook zinnig zijn om te bekijken of je bij de omniumverzekering die je op het oog hebt ook verzekerd bent voor pechhulp. Zo niet, dan kan het de moeite waard zijn om je daarvoor bij te verzekeren, zodat je snel geholpen kunt worden als je onderweg naar een klant met panne langs de weg komt te staan.