Home Tips 4 zaken om rekening mee te houden als je gaat exporteren naar Denemarken

4 zaken om rekening mee te houden als je gaat exporteren naar Denemarken

Door Scott van Ede
4 zaken om rekening mee te houden als je gaat exporteren naar Denemarken

Denemarken is één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Niet alleen importeren we zaken als chemische producten, olieproducten en vis uit Denemarken, maar we exporteren ook allerlei zaken naar het Scandinavische land. Dat gaat dan voornamelijk om machines, AV- en telecomapparatuur, chemische producten en groente en fruit. Wil jij een graantje gaan meepikken en ook gaan exporteren naar Denemarken? We bespreken een aantal zaken om rekening mee te houden.

Lading verzekeren

Er kan onderweg onverhoopt iets gebeuren met de lading van het transport. Bij een ongeluk kan de lading beschadigd raken of zelfs verloren gaan. Ook is het niet ondenkbaar dat ingebroken wordt in de oplegger en er diefstal van de lading plaatsvindt. Dit kan op een onbewaakt moment gebeuren op een pauzeplek, maar het is ook al eens voorgekomen dat er bij nachtelijke ritten al rijdende ingebroken wordt. Daarom is het belangrijk om de lading te verzekeren, zeker als deze van grote waarde is. Het bedrijf dat het transport naar Denemarken voor je afhandelt kan deze verzekering vaak regelen voor je. Vervoer je de goederen zelf, dan moet je zelf voor de verzekering zorgen.

Lading verzekeren

Accijnzen

Omdat de Europese Unie een interne markt heeft zonder handelsrestricties, kan er vrij verkeer van goederen plaatsvinden. Daarbij is doorgaans geen sprake van het heffen van invoerrechten. Toch zijn daar uitzonderingen op, en dat betreft goederen waar accijns op geheven wordt. Het gaat dan om zaken als alcohol, tabak, kolen en aardgas maar bijvoorbeeld ook om chocolade. Maar let op: het is niet altijd de producent die de accijns moet betalen.

Ø-logo

De EU-verordeningen die gelden voor productie en handel met biologische voedingswaren zijn uiteraard ook van toepassing in Denemarken. Hoewel Europese ‘bio-logo’ dus geldig is in Denemarken, heeft het land ook haar eigen ‘Ø-logo’. Dit logo wordt gebruikt om aan te tonen dat de Deense autoriteiten controle hebben uitgeoefend op de boerderijen en de bedrijven die de producten in Denemarken hebben geproduceerd, verwerkt of verpakt. Hoewel het logo niet verplicht is, kunnen jouw biologische voedingswaren kunnen het Ø-logo ook krijgen als de laatste verwerking of verpakking in Denemarken gebeurd is.

Aanvullende eisen bij bepaalde goederen

Hoewel er vrij verkeer van goederen is binnen de EU, worden er aan een aantal goederen aanvullende eisen gesteld. Voor strategische goederen zoals militaire goederen en bepaalde nucleaire en chemische producten geldt vaak een meld- of vergunningsplicht. Voor producten die te maken hebben met plantgezondheid stelt de EU eisen. De NVWA geeft exportcertificaten af bij de export van dergelijke ‘fytosanitaire producten’. Bij de export van geneesmiddelen naar andere EU-landen is het exportcertificaat CCP verplicht.

Ondanks deze zaken, is Denemarken een eenvoudig land wat betreft het exporteren van goederen als gevolg van de vrije markt binnen de EU. Een uitstekend land om handel mee te drijven!

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer