Home Tips Waarom pallets een belangrijk onderdeel zijn van het verpakkingssysteem

Waarom pallets een belangrijk onderdeel zijn van het verpakkingssysteem

Door Scott van Ede
Waarom pallets een belangrijk onderdeel zijn van het verpakkingssysteem

Verkoop je producten aan bedrijven en/of particulieren? Dan is het belangrijk dat je deze goed verpakt. Daarom verpakken de meeste bedrijven hun producten in dozen. Als een doos niet helemaal vol zit, wordt hij vaak opgevuld met opvulmateriaal. Op deze manier is de kans groot dat het product onbeschadigd bij de klant arriveert. Naast dozen zijn pallets ook een belangrijk onderdeel van het verpakkingssysteem. Helaas ziet lang niet ieder bedrijf het belang van pallets in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom je er goed aan doet om producten op pallets te versturen naar jouw klanten.

Lading staat stabiel

Als je jouw producten in dozen verpakt, kun je ervoor kiezen om deze op te stapelen in een voertuig. Zijn de dozen relatief groot? Dan krijg je mogelijk het idee dat ze stabiel staan. Toch is dit lang niet altijd het geval. Tijdens het transport kunnen de dozen namelijk gaan schuiven. Als dit eenmaal gebeurt, staat de lading een stuk minder stabiel dan op het moment dat het voertuig wegreed. Wil je voorkomen dat een lading gaat schuiven tijdens het transport? Maak dan gebruik van pallets.

Het grote voordeel van pallets is dat er sprake is van een rechte, stabiele ondergrond. Hierdoor is het een fluitje van een cent om er dozen op te pakken. Gaat het om meerdere lagen? Zorg er dan wel voor dat je dozen op een strategische wijze opstapelt. Als je dit niet doet, kunnen de dozen namelijk alsnog gaan schuiven tijdens het transport. Om de kans op schuiven te voorkomen, raden wij je ook aan om de lading in te wikkelen met folie voordat je het transporteert. Op deze manier hoef je niet langer bang te zijn dat de lading gaat schuiven tijdens het transport.

Pallets hebben verschillende afmetingen

Veel mensen denken dat pallets standaard dezelfde afmetingen hebben, maar dat is niet het geval. Pallets zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Hierdoor is er voor ieder bedrijf wel een geschikte pallet te vinden. Vervoer je grote producten? Kies dan voor een grote pallet. Als je kleine producten vervoert, is een kleine pallet waarschijnlijk een beter keuze.

De meeste bedrijven in Europa gebruiken overigens allemaal dezelfde soort pallets, namelijk europallets. Op deze pallets zit statiegeld. Dit komt doordat ze van betere kwaliteit zijn, wat ze een stuk steviger maakt dan de ‘gratis’ pallets. De europallet afmetingen zijn standaard 1200x800x144 millimeter. Het draagvermogen van zo’n pallet is liefst 1500 kilo, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij bezwijkt onder het gewicht van jouw lading.

Makkelijk en snel veel producten tegelijkertijd vervoeren

Makkelijk en snel veel producten tegelijkertijd vervoeren

Een derde reden om pallets te gebruiken in het verpakkingssysteem van jouw bedrijf, is omdat je ze makkelijk en snel vervoert. Door de open onderzijde van pallets kun je ze oppakken met een heftruck, maar ook verplaatsen met een (elektrische) pompwagen. Grote voordeel hiervan is dat je veel producten tegelijkertijd kunt verplaatsen. Zodoende hoef je niet ieder doosje met de hand te verplaatsen.

Een europallet biedt overigens niet voor iedereen uitkomst. Vervoer je vaak losse producten? Dan kun je pallet boxen gebruiken. Dit zijn kunststof boxen met de onderkant van een pallet. Hierdoor verplaats je ze makkelijk en snel, net zoals een houten pallet. Bijkomend voordeel van pallet boxen is dat je ze makkelijk op elkaar kunt stapelen. Hierdoor nemen ze niet of nauwelijks ruimte in beslag. Niet gek dat steeds meer bedrijven deze pallets gebruiken binnen hun verpakkingssysteem.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer