Home Tips Spaar slim als (toekomstige) zelfstandige!

Spaar slim als (toekomstige) zelfstandige!

Door admin
Spaar slim als (toekomstige) zelfstandige!

Overweeg je om zelfstandige te worden? Het is een grote stap, maar waarom zou je die niet zetten? Een belangrijk onderdeel van een eigen zaak runnen is je financiën beheren. Ben je al zelfstandige? Dan weet je dat je zelf moet sparen voor je toekomst en pensioenopbouw. Hieronder vind je enkele tips om slim te sparen voor de toekomst als (toekomstige) zelfstandige.

Begin met budgetteren

Een van de belangrijkste zaken die je kan doen om te sparen voor de toekomst, is beginnen met budgetteren. Door een budget op te stellen en bij te houden, weet je precies hoeveel je binnenkrijgt en uitgeeft. Op die manier kan je makkelijk zien waar je eventueel kan besparen. Door gericht te budgetteren, kan je ervoor zorgen dat je voldoende spaargeld overhoudt voor de toekomst.

Maak een spaardoel

Het is belangrijk om een spaardoel te stellen als je wil sparen voor de toekomst. Dit geeft je iets om naartoe te werken en helpt je gemotiveerd te blijven. Stel een realistisch doel en zet een duidelijk plan op om het te bereiken. Zo kan je bijvoorbeeld een specifiek bedrag voor ogen hebben voor je pensioen of om een woning te kopen.

Maak gebruik van fiscale voordelen

Wist je dat je als zelfstandige gebruik kunt maken van verschillende fiscale voordelen om te sparen voor de toekomst? Een van die voordelen is VAPZ, het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Hiermee kan je op een fiscaal voordelige manier sparen voor je pensioen als zelfstandige. 

Klassiek pensioensparen

Klassiek pensioensparen

Wist je dat je een VAPZ enkel kan afsluiten als zelfstandige in hoofdberoep? Ben je zelfstandige in bijberoep, dan kies je beter voor een klassieke vorm van pensioensparen. De sociale bijdragen die je als zelfstandige in bijberoep betaalt zorgen immers niet voor sociale bescherming, maar het zijn eigenlijk solidariteitsbijdragen.

Stel een automatische spaaropdracht in

Een makkelijke manier om te sparen is door een automatische spaaropdracht in te stellen. Hiermee wordt er automatisch een bedrag van je rekening afgeschreven en op een spaarrekening gestort. Zo kan je op een makkelijke manier sparen zonder er veel bij na te denken!

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer