Home Tips 3 voordelen van geautomatiseerde boekhouding

3 voordelen van geautomatiseerde boekhouding

Door Scott van Ede
3 voordelen van geautomatiseerde boekhouding

Stel: je hebt een bouwbedrijf en aan de buitenkant lijken zaken goed te gaan. Opdracht na opdracht valt jouw kant op en facturen vliegen de deuren uit. Dat klinkt goed!

Toch hoor je ook dat je kantoormedewerkers regelmatig overwerken. Ze houden het tempo soms niet bij en lopen op hun tandvlees. De oorzaak? Ze werken met een ouderwets administratief systeem. Veel werk blijkt nog handmatig te worden ingevoerd. En als dingen fout gaan, komt er veel extra werk bij kijken. Dat is niet houdbaar als je verder wilt groeien met je onderneming. Een geautomatiseerde boekhouding lijkt je wel wat. In dit blog lees je 3 voordelen van automatische boekhouding.

Je bespaart tijd

In veel situaties komt boekhouding neer op administreren. En die administratieve handelingen kosten nu eenmaal veel tijd.  Kijk bijvoorbeeld eens het facturatieproces. Zonder automatisering print je alle facturen uit en voorzie je ze van een stempel voor akkoord. Daarna worden ze geboekt in het systeem. Dat kan makkelijker.

Met financiële software, hoef je de facturen niet eens meer uit te printen. Via de mail verstuurde facturen worden direct ingelezen in de software. Dat scheelt je zeeën van tijd.

Daarnaast is automatische boekhouding met ERP-software ook een stuk overzichtelijker. Want door het ERP-systeem staat alle informatie vastgelegd op één plek. Hierdoor hoef je niet meer te checken of bepaalde facturen al zijn verstuurd of ingeboekt. Best handig, zeker wanneer je duizenden facturen per jaar verstuurt.

Minder foutgevoelig

Automatische processen hebben nog een voordeel: ze zijn minder foutgevoelig. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je een stap overslaat. Of dat je iets vergeet te doen.

Als je de te nemen stappen vastlegt in software, gebeuren die handelingen vanaf nu automatisch. Zo ontzorgt ERP-software je medewerkers. In plaats van sprinten om het bij te houden, komen ze weer op adem. Zo kunnen ze zich weer focussen op belangrijkere zaken, zoals de toekomst van je bedrijf.

Je hebt meer inzicht

Je hebt meer inzicht

En zo komen we bij het derde voordeel: procesautomatisering geeft je inzicht. Door minder tijd kwijt te zijn aan administratie, houd je meer tijd over voor analyses. Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Dit doe je met behulp van dashboards.

Dashboards zijn standaard onderdeel van AFAS. Met dashboards zulke zie je direct hoe je ervoor staat. Waarom levert die ene klant meer omzet op dan de andere? Draaien we structureel meer uren dan we offreren? Dit inzicht is cruciaal als je je business wilt verbeteren. Alleen dan kun je groeien. En daarbij: het maakt het werk van je kantoormedewerkers een stuk leuker.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer