Home Personeel 3 belangrijke aandachtspunten bij een vacature opstellen

3 belangrijke aandachtspunten bij een vacature opstellen

Door admin

Wanneer uw bedrijf op zoek is naar nieuwe werkkrachten spreekt het voor zich dat u daar in eerste instantie een vacature voor moet uitschrijven. Het opstellen van een  vacature is eigenlijk niet zo lastig. Dit gezegd zijnde dient er wel met verschillende zaken rekening te worden gehouden. Het gebeurt nog altijd dat bedrijven veel te los omspringen met het opstellen van een vacature. Het resultaat is een incomplete vacature welke maar weinig kans op succes heeft. In ieder geval, bent u voor uw bedrijf ook op zoek naar nieuw of extra personeel en wilt u daarvoor graag een zo efficiënt mogelijke vacature opstellen? Dan kan dat met de onderstaande tips!

1.) Zorg voor een zo duidelijk mogelijke jobomschrijving

Het belangrijkste onderdeel van een vacature is natuurlijk de jobomschrijving. Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat het belangrijk is om deze jobomschrijving zo beknopt mogelijk te houden. Op die manier zou er namelijk een soort van “teaser” ontstaan met betrekking tot de job die beschikbaar is. Door de jaren heen is echter gebleken dat dit alles behalve een goede tactiek is.

In de praktijk is het dan ook altijd veel interessanter om er voor te zorgen dat u de jobomschrijving zo volledig mogelijk maakt. Dit niet in het minst omdat op die manier voor de potentiële sollicitant meteen duidelijk wordt of de functie in kwestie nu wel of niet iets is voor hem of haar. Een incomplete vacature mag dan misschien wel een soort teaser gehalte hebben, in de praktijk brengt dit eigenlijk geen enkel concreet voordeel met zich mee, in tegendeel. De kans dat er heel wat mensen op de vacature afkomen die eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd zijn in de job in kwestie is bijzonder groot.

2.) Maak duidelijk welke eisen er aan de sollicitatie verbonden zijn

Aan elke sollicitatie zijn uiteraard ook bepaalde eisen verbonden. De eisen die gelden voor de sollicitatie die u in gedachten heeft kunnen in de praktijk behoorlijk uiteenlopend zijn. Vroeger was het bijvoorbeeld zo dat er haast altijd een bepaald diploma was vereist. Tegenwoordig is het echter zo dat er voor menig aantal functies geldt dat praktijkervaring veel zwaarder doorweegt bij het nemen van de eindbeslissing. In ieder geval, per vacature duidelijk aangeven met welke eisen de sollicitant rekening dient te houden is altijd een must. Enkele zaken waar u hierbij aan kunt denken zijn onder meer:

  1. Zijn er bepaalde diploma’s vereist?
  2. Moet de sollicitant over praktijkervaring beschikken?
  3. Dient de sollicitant in het bezit te zijn van een rijbewijs?

Door duidelijk bij het plaatsen van uw vacature aan te geven welke eisen er exact aan verbonden zijn zult u kunnen vaststellen dat het aantal sollicitanten die nodeloos op gesprek komen aanzienlijk kan worden ingeperkt. Dit bespaart u en hen uiteraard heel wat tijd uit!

3.) Wees duidelijk over de verloning en het soort contract welke wordt aangeboden

Ook dit derde punt is er één die ongelofelijk belangrijk is voor wat het opstellen van een vacature betreft. In eerste instantie dient er altijd duidelijk te worden aangegeven om welk soort contract het precies gaat. Op dit vlak moet er uiteraard worden gedacht aan:

  1. Of het gaat om een bediende- of een arbeiderscontract;
  2. Of er sprake is van een deeltijds- of voltijds contract;

Bovenstaande is voor mensen erg belangrijk. Veel bedrijven denken dat het vermelden van bijvoorbeeld een halftijds contract in de praktijk een negatieve uitkomst kan hebben. Dat is echter helemaal niet juist, in tegendeel. In de praktijk is het zelfs zo dat veel mensen net bij het bekijken van openstaande vacatures speciale aandacht hebben voor dergelijke vacatures. Wees dus zeker niet bang en zorg voor een eerlijke, complete vacature die alle essentiële gegevens vermeldt.

Naast bovenstaande geldt ook dat het zeer belangrijk is om meteen duidelijkheid te scheppen in de verloning die voor de job in kwestie wordt aangeboden. Heel wat mensen zijn genoodzaakt om maandelijks een bepaald bedrag aan inkomen te ontvangen. Dit omdat ze bijvoorbeeld een hypotheek moeten afbetalen, maar ook omdat ze uiteraard te maken hebben met andere, vaste kosten. Voor hen heeft het dan ook helemaal geen zin om te gaan solliciteren voor een job die toch een onvoldoende verloning aanbiedt. Dit is iets waar u zeker ook als bedrijf rekening mee kunt (en eigenlijk ook zou moeten) houden.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteer Lees meer