Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen dat jouw producten bijdragen aan het verminderen van onze mondiale ecologische voetafdruk. Dat klinkt als een hele klus, maar het levert op. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt om kosten te drukken en klanten aan te trekken die waarde hechten aan duurzaamheid. In deze blog geven we je enkele tips over hoe je als bedrijf je ecologische voetafdruk kunt verkleinen in het proces van productontwikkeling.
Duurzaam materiaal
Maak gebruik van duurzame materialen. Een belangrijke manier om de ecologische voetafdruk van je product te verminderen is door zorgvuldig de materialen van je product te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor materialen die biologisch afbreekbaar zijn, gerecycled kunnen worden of die uit hernieuwbare bronnen komen. En vermijd materialen die schadelijk zijn voor het milieu of die moeilijk te recyclen zijn. Zo draag je bij aan het verminderen van de afvalberg en het gebruik van grondstoffen.
Ontwerp voor duurzaamheid
Ontwerp producten zo dat ze lang meegaan en gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Vermijd producten die snel kapot gaan of niet meer te herstellen zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van modulaire ontwerpen zodat onderdelen gemakkelijk vervangen kunnen worden. Kies ook voor ontwerpen die eenvoudig te demonteren zijn voor recycling of hergebruik. Daarnaast minimaliseer je best het energieverbruik. Producten die batterij vreten zijn niet meer van deze tijd. Producten die veel energie verbruiken dragen bij aan de enorme ecologische voetafdruk. Minimaliseer het energieverbruik door bijvoorbeeld gebruik te maken van energiezuinige componenten en systemen. Zorg dat de stand-bymodus van het product weinig energie verbruikt en dat de productieprocessen energievriendelijk zijn.
Minimaliseer het waterverbruik en afval
Minimaliseer het waterverbruik. Dit kan door waterbesparende technologieën toe te passen of door water te hergebruiken. Kies voor ontwerpen die zo min mogelijk afval produceren. En minimaliseer je algemene afvalproductie dankzij verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn of die gerecycled kunnen worden. Vermijd overmatige verpakkingen of producten die niet gerecycled kunnen worden. Plastic verpakking verpakt in plastic, zoals je nog te vaak ziet in de voedselindustrie, is een absolute no-go, dat spreekt voor zich.
Hulp nodig bij het vergroenen van je productieproces? Of producten tegen elkaar afwegen met een eco design tool? Hiervoor kan je beroep doen op een deskundige. Een deskundige die helpt bij het vergroenen van het productieproces kan van onschatbare waarde zijn voor een bedrijf dat duurzamer wil worden. Deze deskundige kan helpen bij het identificeren van kansen om energie- en waterverbruik te verminderen, materialen vervangen door duurzamere opties en afvalproductie te minimaliseren.
Tot slot
Alles tip-top in orde? Vraag dan zeker je milieuproductverklaring of Environmental Product Declaration (EPD) aan. Dit is een internationaal format voor de communicatie van de milieu-impact van je product. Handig, want het zorgt ervoor dat je jouw inspanningen ook op een gestandaardiseerde manier kenbaar kan maken.