Sinds vorig jaar moeten vrijwel alle handelaren minstens één manier van elektronisch betalen aanbieden. De meeste winkels en horecazaken kiezen ervoor om een betaalterminal in huis te halen. En dat is zeker niet onlogisch. Een betaalterminal maakt het mogelijk om meteen verschillende soorten bank- en kredietkaarten te accepteren. De bankkaart is voor de Belgische consument nog steeds de populairste betaaloptie. Bij het kiezen van een betaalterminal voor in je winkel dien je in ieder geval een aantal afwegingen te maken. We lichten ze hieronder toe.
Betaalterminal kopen of huren
Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is of je een betaalterminal wilt kopen of er liever een huurt. Een aankoop betekent een hogere initiële investering, maar je bent daarna wel volledig eigenaar van de terminal. Kies je voor een betaalterminal huren? Dan betaal je maandelijks een vast bedrag. De initiële investering is beperkt, wat een lagere instapdrempel biedt. Op de lange termijn kan een betaalterminal kopen echter interessanter zijn.
Aanvaarde betaalmiddelen
De keuze hangt ook af van de betaalmiddelen die je wilt accepteren. Sommige betaalterminals ondersteunen naast bankkaarten en kredietkaarten bijvoorbeeld ook maaltijdcheques, ecocheques en geschenkbonnen. Afhankelijk van je doelgroep en type onderneming kan het zinvol zijn om dergelijke betaalmiddelen te accepteren. Zeker als je levensmiddelen verkoopt, is het interessant om te kiezen voor een betaalterminal waarmee je elektronische maaltijdcheques kunt aanvaarden.
Mobiele of vaste betaalterminal
Je hebt de keuze tussen een mobiele of een vaste betaalterminal. Mobiele betaalterminals zijn draadloos en bieden meer flexibiliteit. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in de horeca of bij evenementen. Een vaste betaalterminal is doorgaans geschikt voor winkels met een vaste kassa-opstelling.
Kosten van een betaalterminal
Bij het kiezen van een betaalterminal is het belangrijk om goed te letten op de kosten die hiermee gepaard gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden, telkens met eigen prijskaartjes. Neem bijvoorbeeld de mobiele betaalterminal prijs: de CCV Compact A77 heeft een vanafprijs van 17 euro per maand, terwijl de CCV Mobile A920 een vanafprijs heeft van 26 euro per maand. Die laatste heeft wel extra batterijcapaciteit en kan het betaalbewijs ook printen. Denk echter niet alleen aan de aanschaf- of huurprijs van de terminal, maar ook aan eventuele onderhouds- en servicekosten en transactiekosten. Een grondige analyse van de totale kosten helpt je bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
Type verbinding
De communicatie van je betaalterminal met de betaalprovider is cruciaal voor een vlotte afhandeling van inkomende betalingen. Afhankelijk van je locatie en de beschikbare infrastructuur kun je kiezen voor een verbinding via een telefoonlijn, via wifi of via 4G. Houd rekening met de betrouwbaarheid, snelheid en kosten van de verschillende opties. In gebieden met slechte prestaties op het gebied van mobiel internet kies je uiteraard beter voor een andere oplossing.