Probleem op deze pagina?

Project: Beheersing van productplatformontwikkeling: een strategische technologie voor KMO's

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/01/2002
01/01/2004
24 Maanden

"Mass customization" is het maken van een volledig gamma of "familie" van producten, op maat van de klant, met behoud van de schaalvoordelen die gepaard gaan met massaproductie. Een sleutelelement hiervoor is het gebruik van productplatformen. Het productplatform is de gemeenschappelijke kern voor een gamma van producten. Ieder element van de productfamilie kan dan door personalisatie van het platform worden afgeleid, waardoor ontwikkelings- en productiekosten dalen. Het invoeren van platformontwikkeling vergt een grote investering in tijd en middelen, wat de drempel bijzonder hoog maakt voor de Belgische industrie in het algemeen en de KMO's in het bijzonder.

De doelstelling van dit nieuwe project bestaat erin een pragmatische methodologie te ontwikkelen om Belgische bedrijven, specifiek KMO's, toe te laten met een beperkte inzet van resources een platformontwikkelingsproces in te voeren om zo van deze opportuniteiten te profiteren. Het is de bedoeling om op basis van de geselecteerde performantieassen een economisch evaluatiemodel op te stellen en specifieke platformgeneratietechnieken te ontwikkelen. Men zal een planningsmodel opstellen om de time-to-market van afgeleide producten af te wegen tegen initiële investeringen in het optimaliseren van het productplatform. Men stelt zich tot doel de ontwikkelde methodes en kennis te bundelen in een geïntegreerde methodologie en hiervoor een ondersteunende software tool te ontwikkelen. Dit tool zou een cruciale drempelverlagende rol moeten hebben voor KMO's. Men zal een roadmap opstellen, die KMO's toont hoe platformontwikkeling het best kan geïntegreerd worden in hun huidig ontwikkelingsproces.

bedrijven, die actief zijn in productontwikkeling van (electro-)mechanische producten.

-

-

http://www.wtcm.be
Sirris (Jan Kempenaers)
Sirris - Vestiging Leuven
Campus Arenberg Celestijnenlaan 300 C B-3001 HEVERLEE (LEUVEN)
016/32.27.64
Neen
François Stassijns
Walter Auwers
Anke Albregts, Dominique De Geest, Chris Block, Frederik Wouters (Verhaert New Products & Services), Dieter Van Assche (DeLaval), Kurt Peys, Bert Bellens (Werken en Leren vzw), Marc Storms (NXP Semiconductors), martine noyens (lmj construct), Stany Denayer (Cassidian Belgium), Luc Verhoeven (Just Innovation), Christine Hardy (Pilipili nv), Luc Larmuseau (iLLumoo)
Share this on