Probleem op deze pagina?

Project: 3D printen via (standaard) lasrobot: Wire and Arc Additive Manufacturing WAAM

VIS/TR: VIS-trajecten
01/10/2018
01/10/2020

Additive Manufacturing vormt een essentiële schakel binnen Industrie 4.0. Vlaanderen is één van de koplopers op het gebied van Metal Additive Manufacturing , ofwel het 3D-printen van metalen onderdelen. Een kansrijke technologie die in Vlaanderen echter sterk onderbelicht is, is Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM). Met deze techniek kunnen metalen onderdelen met behulp van een standaard lasrobot worden opgebouwd uit lasdraad. In de ons omringende landen hebben onderzoekscentra al veel interessante resultaten geboekt met deze techniek.

WAAM kan, net als andere 3D-printtechnieken, worden ingezet voor het produceren van unieke stukken, kleine series of prototypes. Onderdelen met een complexe (interne) geometrie of producten die uit meerdere materialen bestaan, kunnen door middel van 3D-printen efficiënter vervaardigd worden dan met conventionele processen. WAAM maakt gebruik van standaard lasrobots. Een lasrobot kan meerdere kilo’s materiaal per uur lassen, waardoor grotere onderdelen kostenefficiënter en sneller geproduceerd kunnen worden dan met andere 3D-printtechnieken (meestal op basis van poeder). Bijkomend voordeel is dat bedrijven hun bestaande investering in een lasrobot beter kunnen laten renderen, doordat de robot ingezet kan worden voor 3D-printwerk op momenten dat hij anders stil zou staan (‘s nachts, weekends).

De algemene doelstelling van dit praktijkgericht onderzoeksproject is om bedrijven bekend te maken met de WAAM-technologie en hen de tools te geven om de mogelijkheden van WAAM zelf te benutten.

De doelgroep bestaat uit bedrijven, voornamelijk KMO’s, uit diverse sectoren van de metaalindustrie (petrochemie, maritieme sector, gieterijen, machinebouw, constructiebedrijven), maar ook hun toeleveranciers. De doelgroep kan opgedeeld worden in drie categorieën:
• Toeleveringsbedrijven/maakbedrijven die hun robots beter willen laten renderen
• Eindgebruikers die toepassingen hebben voor het produceren van WAAM-onderdelen (kleine series, prototypes, éénmalige gietstukken, reparaties, frees- en verspaanwerk)
• Leveranciers zoals lasrobotfabrikanten, softwarefabrikanten, leveranciers van toevoegmaterialen, beschermgassen enzovoorts

• Onderzoek naar de mogelijkheden om een willekeurige lasrobot om te bouwen tot een WAAM 3D-printrobot. KPI’s: Het organiseren van 3 workshops of bedrijfsbezoeken rond WAAM-printen [KPI 1]. en het ombouwen van minimaal 2 bestaande lasrobots voor WAAM [KPI 2].
• De deelnemende bedrijven aan de hand van concrete cases een diepgaand inzicht geven in de mogelijkheden en beperkingen van WAAM en hen de kennis aanreiken om er zelf mee aan de slag te gaan. KPI: Het uitwerken van 3 concrete cases [KPI 3].
• Het opzetten van een opleiding voor operatoren en/of het integreren van de opleiding in bestaande opleidingen. KPI’s: Het uitwerken van 1 opleiding rond 3D WAAM-printen en het opzetten van een praktisch handboek voor (product)ontwerpers [KPI 4].

Door de kennis en inzichten die met dit project worden gegenereerd, zullen bedrijven met robotlasactiviteiten in de Vlaamse maakindustrie in staat gesteld worden om zinvolle beslissingen te nemen inzake 3D-printen en daarmee kunnen inspelen op de veranderende klanteneisen/vragen. Daarnaast geeft dit eindgebruikers toegang tot een complementaire additive manufacturing techniek.

Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL), VIVES, KULeuven (Thomas More)
Strategisch Initiatief Metalen (SIM)
Wim Verlinde
Wim Verlinde
http://www.bil-ibs.be/onderzoeksproject/wire-and-arc-additive-manufacturing-waam
Share this on