Probleem op deze pagina?

Project: CORONA - Corrosieweerstand van Roestvast stalen lassen na Nabehandeling

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/03/2018
28/02/2022

Het doel is om tot een ranking te komen van meest geschikte nabehandelingstechnieken voor roestvast stalen lassen, voor specifieke toepassingen.

Chemische bedrijven
Metaalverwerkende bedrijven die RVS lassen
Bedrijven die nabehandelingstechnieken voor RVS aanbieden
Bedrijven betrokken bij inspectie van lassen, bij het opstellen van specificaties voor het lassen

Roestvaststaal in verschillende types (vb. 304, 316L) wordt in grote mate gebruikt in chemische bedrijven, gezien de goede corrosieweerstand die deze materialen bieden. Maar, bij het lassen van RVS wordt dit materiaal lokaal tot hoge temperatuur verhit. De warmte-beïnvloede zone, die zich naast de las bevindt maar niet wordt omgesmolten, ziet temperaturen boven 1000°C. Indien zuurstof aanwezig is, zal deze onmiddellijk reageren met het metaal. Hierdoor ontstaan de zogenaamde aanloopkleuren, in het Engels ook als ‘heat tint’ omschreven.

Uit onderzoek is gebleken dat aanloopkleuren de corrosieweerstand drastisch kunnen verlagen. Het is bijgevolg aangewezen om de aanloopkleuren te verwijderen. Tot op heden is de beste methode het beitsen met agressieve chemicaliën zoals waterstoffluorzuur (HF) en salpeterzuur (HNO3). Na de behandeling met deze chemische producten is de corrosieweerstand gelijkaardig aan deze van het basismateriaal.

Voor zowel installatiebedrijven als gebruikers van dergelijke installaties betekent het gebruik van HF en HNO3 echter veiligheids- en gezondheidsrisico’s.

Verschillende alternatieve nabehandelingstechnieken zijn nochtans beschikbaar op de markt, zoals bijvoorbeeld elektrochemisch beitsen met citroenzuur of fosforzuur, laserreinigen of mechanisch reinigen. Van deze technieken is er onvoldoende (onafhankelijke) informatie over de verbetering van de corrosieweerstand van de gelaste zone na de behandeling.

Het project omvat bijgevolg de evaluatie van verschillende nabehandelingstechnieken naar impact op de corrosieweerstand van twee courante RVS-types. De corrosieproeven omvatten zowel korte testen (vb. zoutneveltesten, dompeltesten) en lange testen (atmosferische blootstelling en dompeltesten).

Belgisch Instituut voor Lastechniek vzw
Belgisch Instituut voor Lastechniek vzw
Jens Conderaerts
Cleaning Reinigen (zandstralen, borstelen), Materiaaleigenschappen, Corrosie/Degradatie, Metalen en legeringen, Solderen en lassen
Jens Conderaerts
http://www.bil-ibs.be/onderzoeksproject/corona-nabehandeling-van-roestvast-st...
Share this on