Probleem op deze pagina?

Project: CompositesReloaded: Collaborative robots and flexible automation for composites production

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/03/2018
29/02/2020

Cornet ‘CompositesReloaded’ zal flexibele automatisering, semi-geautomatiseerde productiecellen en cobots in de Vlaamse en in uitbreiding de West-Europese composietenmarkt introduceren.
Concreet:
(1) Een benchmark van automatiseringstechnologieën met betrekking tot kosten, complexiteit en implementatieopportuniteiten, en de geschiktheid in een typisch KMO-milieu met een flexibele productie van eerder kleine reeksen.
(2) De ontwikkeling van de productiestrategieën en kostenraming tools die het juiste niveau van automatisatie met betrekking tot return-of-investment aangeven.
(3) De ontwikkeling van ontbrekende lichtgewicht grijpertechnologie voor het verplaatsen van textiel halffabricaten.
(4) Ontwerprichtlijnen om bestaande composieten productconcepten (semi-)geautomatiseerd te kunnen produceren.
(5) Demonstratie en validatie van tools en technologieën door middel van "Meet-the-cobots" workshops.
(6) Het opzetten van drie kleinschalige pilot-productielijnen voor drie industrieel relevante demonstrators.

De doelgroep omvat 100 ontwerpers en productenbouwers, 50 (van de totaal 200) verwerkers van composieten en een 30-tal machinebouwers en aanbieders van automatisatiesystemen.

Lichtgewicht materiaal is de sleutel voor energie-efficiëntie in vele toepassingen. Ruimtevaart en automotive zijn de meest bekende showcases, maar de machine-industrie, energieconversie en sport tonen een groeiende behoefte aan nieuwe ontwerpoplossingen. Composietmaterialen combineren een laag gewicht met uitzonderlijke mechanische eigenschappen. Ze zijn waarschijnlijk het meest bekende alternatief voor metalen en andere traditionele bouwmaterialen.
De West-Europese composietenproductie staat onder continue druk van lageloonlanden. Met name de vervaardiging van kleine series met een gemiddelde tot hoge complexiteit gebeurt grotendeels in Azië. Waar grote bedrijven, zoals BMW en Airbus, manieren gevonden hebben om de productie te automatiseren met behulp van speciale, dure apparatuur, zijn dit soort investering gewoon niet haalbaar voor kleine en middelgrote ondernemingen.
In de afgelopen jaren hebben een 100-tal Belgische bedrijven buiten de composietsector een nieuw type van robots ingevoerd, genaamd collaboratieve robots of "cobots". Deze cobots werken gezamenlijk met operators, gebruik makend van geïntegreerde veiligheidssensoren eerder dan kooien en lichtschermen. Deze robots zijn beschikbaar mits een beperkte investering, en kunnen relatief gemakkelijk geprogrammeerd worden. Nadelen zijn de lagere werksnelheid en de lagere lading.

Voor een efficiënte en doelgerichte valorisatie wordt extra veel aandacht aan de volgende 3 elementen gegeven:
▪ Nauwe samenwerking en integratie van de gebruikerscommissie
▪ Efficiënte en uitgebreide verspreiding van de projectresultaten
▪ Verdere verspreiding en follow-up na de voltooiing van het project

Institut für Textiltechnik of RWTH Aachen University (ITA)
Sirris
Raf Snoekx
Automatisatie, Robotica, Controlesystemen, Kunststof Vezels, Kunststoffen, Polymeren, Thermoplastische textielvezels
Bart Waeyenbergh, Linde De Vriese, Sven De Troy
Share this on