Probleem op deze pagina?

Project: Additive Manufacturing of Plastic Moulds

TETRA: Technologie-transfer gerichte projecten door instellingen van hoger onderwijs
01/02/2017
31/01/2019

Er zijn reeds een aantal industriële cases bekend rond additive manufacturing kunststof matrijzen. Er is slechts weinig kennis rond hoe additive manufacturing kunststof matrijzen zich positioneren t.o.v. conventionele metalen matrijzen. Hoofddoel van het project is aan de hand van industriële cases de toepasbaarheid na gaan.
Op basis van bedrijfscases, worden matrijzen ontworpen, spuitgiettesten uitgevoerd en eindproducten gecontroleerd. Belangrijkste technische output zijn dimensionele en mechanische parameters van matrijs en eindproduct (bv.: dimensionele nauwkeurigheid, oppervlakte kwaliteit en mechanische gedrag), stand tijden en duurzaamheid van de matrijs.
Daarnaast wordt de economische haalbaarheid onderzocht (a.d.h.v. break-even tegenover metalen matrijzen en additive manufacturing) en implementatie strategieën binnen bestaande bedrijfsstructuren worden uitgewerkt.

Additive Manufacturing service providers
Matrijzenbouwers
Spuitgieters
Productontwikkelaars

Omdat producten steeds sneller ontwikkelen en klanten meerdere aanpassingen vragen in productontwerpen, worden de maakindustrie en product ontwikkelaars uitgedaagd om snel kleine series te produceren van complexe onderdelen.
Addtive Manufacturing (3D printing) biedt desondanks zijn toepasbaarheid voor het produceren van enkele stuks, mass-customized onderdelen en micro-series (< 20 stuks), nog geen valabele oplossing voor het produceren van kleine series (enkele honderden onderdelen) op kost efficiënte manier. Spuitgieten daarentegen is een goede oplossing voor het produceren van grote series, maar door de hoge kost en lange doorlooptijd voor de productie van een matrijs is deze niet geschikt voor kleine series.
Er is voor veel producten nog een kloof tussen het produceren van micro- en grote series, en indien er een additive manufacturing technologie bestaat laat deze slechts zelden productie toe in het finale materiaal.
Recente ontwikkelingen op vlak van additive manufacturing technologie en materialen laten toe om kunststof matrijsonderdelen te produceren voor het spuitgieten. Deze matrijsonderdelen kunnen binnen enkele dagen geproduceerd worden en kosten een fractie van metalen matrijzen. Ter compensatie hebben deze matrijzen niet dezelfde duurzaamheid als metalen matrijzen en kunnen slechts kleine series geproduceerd worden.
Voor andere bedrijven is echter niet het kost efficiënt produceren van kleine series het grootste voordeel, maar de productie in traditionele kunststoffen voordelig. Aangezien producten tijdens productie van de metalen mallen op de markt kunnen gebracht worden of alvorens massaproductie kunnen getest worden.

KU Leuven
Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw
Flam3D, Sirris, FlandersDC, Guru Plastics, Roxell, Seido Solutions, MaDe, MatchID, Canon, Atlas Copco, Trideus, Dronematrix, UltraPolymers, Stratago
Frederik Vogeler
Design and Modelling / Prototypes, Kunststof en Rubber gerelateerd aan Chemische Technologie en engineering, Kunststoffen, Polymeren, Machine Tools, Materiaaleigenschappen, Corrosie/Degradatie, Moulding, injection moulding, extrusie, sinteren, Simulatie, Simulatie Engineering
David Moens
Peter Claes (Visuaxis)
Share this on