Probleem op deze pagina?

Project: Fat Fry Exchange - Vetuitwisseling tijdens afbakken van voorgebakken aardappelproducten

TETRA: Technologie-transfer gerichte projecten door instellingen van hoger onderwijs
01/01/2017
31/12/2018

Het project moet toelaten om de vetzuursamenstelling van gefrituurde aardappelproducten te voorspellen op basis van de initiële vetzuursamenstelling van het diepgevroren voorgebakken product en de vetzuursamenstelling van het frituurmedium gebruikt om de producten in af te bakken.

aardappelverwerkende industrie, frituristen en horeca

De aardappelverwerkende industrie, frituristen en HoReCa Vlaanderen hebben nood aan kennis omtrent de uitwisseling van vetten tijdens het frituren van voorgebakken aardappelproducten.
De reden hiervoor kadert in de herformulering van hun producten, met name met betrekking tot gebruikte oliën voor de productie van voorgebakken producten, die nadien bij de cateraar of consument finaal worden afgebakken. De vraag stelt zich in welke mate de vetzuursamenstelling van het eindproduct bepaald wordt door de initiële vetzuursamenstelling van de frituurolie die gebruikt wordt om de voorgebakken producten te produceren, dan wel door de vetzuursamenstelling van de olie tijdens het finale bakken.
Het project moet toelaten om de vetzuursamenstelling van het eindproduct te voorspellen op basis van de initiële vetzuursamenstelling van het voorgebakken product en de vetzuursamenstelling van het frituurmedium gebruikt om de producten in af te bakken. Bedrijven zijn vooral geïnteresseerd te weten hoe belangrijk de eerste olie is in de vetzuursamenstelling van het geconsumeerde product. Moeten zij olie verrijkt met omega-3 vetzuren gebruiken om een betere vetzuursamenstelling te hebben? Is een overschakeling naar een olie met een betere vetzuursamenstelling nodig om een evenwichtiger product op de markt te zetten? In welke mate kunnen zij, als producent van halffabricaat, een rol spelen?

Universiteit Gent
Universiteit Gent
Belgapom, Navefri, Horeca-Vlaanderen, Flanders'Food,Farm Frites, Eurofreez, Barts Potatous,Agristo,Pomuni, Lutosa, Remofrit, Cargill, Mydibel, Clarebout
Mia Eeckhout
Voeding en gezondheid, Voedingstechnologie
Bruno De Meulenaer, Mia Eeckhout
Share this on