Probleem op deze pagina?

Project: Fenecom

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/05/2017
30/04/2018

Het project richt zich op:
 Het verhogen van de uithardingssnelheid (minstens 4 x sneller) van thermohardende composieten door gebruik te maken van stralingsenergie (UV, EB en IR).
 Het ontwerpen van nieuwe textielversterkingen op basis van hybride textielen bestaande uit basalt of carbon gecombineerd met glasvezels. De combinatie met glasvezels zorgt ervoor dat het textiel gedeeltelijk UV transparant wordt en dit moet UV curing mogelijk maken (via 1 passage onder de lamp).
 Het ontwikkelen van speciale matrixformuleringen voor elke uithardingsmethode (UV, EB en IR) door het combineren van binders, verdunners, additieven en initiators.
 Het ontwikkelen van prepregs en volledige uitgeharde composieten door verschillende impregnatie –en uithardingsmethodes te optimaliseren naar snelheid (4 x maal sneller) en energie-efficiëntie (tot 75% lager).

- weefselproducenten
- chemieproducenten/formulateurs van resins
- veredelaars die impregneren
- composietproducenten
- producenten van energie-efficiënte technologieën

Vezelversterkte kunststoffen (composieten) vinden toepassingen in gebouwen, boten, luchtvaart, sport- en consumentenartikelen. De vezelversterkingen bestaan hoofdzakelijk uit glas, koolstof, aramide en basalt in de vorm van weefsels, vlechtwerk, breisels, losse vezels, nonwovens en lonten. Zowel thermohardende als thermoplastische kunststoffen worden gebruikt als matrix. Het uitharden van een thermohardende matrix is tijdrovend en/of energieverslindend. Daarom is er nood aan alternatieven om het proces te versnellen en de kosten te verlagen. Het hoofddoel van dit project is om de uithardingssnelheid te verhogen en het energieverbruik van thermohardende composieten te verlagen door gebruik te maken van stralingsenergie (UV, EB en IR) i.p.v. thermische energie en deze opgebouwde kennis door te geven aan de Vlaamse bedrijven actief (of interesse) in de composietindustrie.

STFI
Frederik Goethals
Finisher gerelateerd aan Textieltechnologie, Komposieten materialen, Technische Textiel Materialen, Weaving gerelateerd aan Textieltechnologie
Myriam Vanneste
http://www.centexbel.be/nl/projects/fenecom
Share this on