Probleem op deze pagina?

Project: FuPLATex - Functionalization of PLA fibers and textiles

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/05/2016
30/04/2018

Dit project focust voor de ontwikkeling en introductie van gefunctionaliseerd PLA in de textielsector op verschillende doelgroepen doorheen de waardeketen:

• de chemiesector als leverancier van de grondstoffen (functionele additieven en biopolymeren)
• textielextrusiebedrijven (filamenten, garens of bandjes) en bedrijven die instaan voor de verdere garenprocessen (spinnen, twijnen, vertengelen,…),
• verwerkers van textielstructuren (weven, breien, vlechten of vliesstof productie),
• coaters en veredelaars,
• de textielindustrie die biogebaseerde componenten implementeert in eindproducten (kleding, interieurtextiel (meubelstoffen, gordijnen, matrastijk, bad- en bedlinnen,…), technisch textiel (agro- en geotextiel, automobiel, filtermateriaal),…).

Er is de laatste jaren een stijgende interesse in het gebruik van hernieuwbare grondstoffen Typische voorbeelden zijn momenteel verpakkingsmaterialen of textielmaterialen met een korte levensduur (eventtapijten, agrotextiel). Naarmate echter nieuwe en beter uitgebouwde biopolymeerformulaties ter beschikking komen, wordt het steeds duidelijker dat deze hernieuwbare polymeren eigenschappen kunnen vertonen die gelijkwaardig zijn aan traditionele polymeren, en deze op bepaalde vlakken zelfs kunnen overstijgen. De intrinsieke eigenschappen van hernieuwbare polymeerformulaties verdringen meer en meer het aspect biogebaseerd en zeker biodegradeerbaarheid als reden voor innovatiestudies.

Ook in de textielsector wordt verwacht dat biopolymeren een sterke opmars zullen maken. Binnen dit project is het de bedoeling om biopolymeerformulaties, voornamelijk met PLA (polymelkzuur) te optimaliseren naar textieltoepassingen (ook voor langere levensduur).

Volgende concrete eigenschappen worden beoogd:
• duurzaam en resistent tegen normale verouderingsprocessen: > 10 jaar
• antimicrobiële eigenschappen: bescherming tegen bacteriën, schimmels, algen
• vlamvertraging: FR effect in overeenstemming met de markteisen
• antistatisch eigenschappen en EMI shielding

Dit alles met behoud van de fysische eigenschappen en tegen een aanvaardbare prijs. De binnen dit project opgebouwde kennis zal de industrie in staat stellen om versneld en met hogere kans op slagen biogebaseerde eindproducten op de markt te brengen.

Centexbel, DTNW, FKT
Centexbel
Karen Deleersnyder
Coatings, Thermoplastische textielvezels
Karen Deleersnyder
Luc Larmuseau (iLLumoo)
http://www.centexbel.be/nl/projects/fuplatex
Share this on