Probleem op deze pagina?

Project: Robotics in Logistics

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/12/2014
30/06/2016

De huidige state-of-art binnen Robotica in kaart brengen, met focus op toepassingen waar service robots kunnen worden ingezet binnen de logistieke magazijnoperaties en welke voordelen deze opleveren.

Logistieke dienstverleners en verladers.

1) Identificatie en in kaart brengen van robottechnologieën
2) Onderzoek en knelpunten toepassing van Robotica
3) Ontwerp en design van inzetbare toepassingen
4) pilot cases

De bedrijven kunnen door een flexibele automatisering op basis van service robots een innovatieve vooruitgang boeken.
De praktische haalbaarheidstesten hebben aangetoond dat de inzetbaarheid van cobots in de logistiek vandaag de dag (nog) immatuur is en in bepaalde gevallen ook de nodige procesaanpassingen vragen. De nieuwe technische ontwikkelingen (groter draagvermogen, geïntegreerde visiesystemen, e.a.) zullen hun toepassingsmogelijkheden zeker vergroten.
De business cases zijn voorhanden en geven een positieve terugverdientijd. Het zijn evenwel meer geïsoleerde taken waarbij de cobot in de buurt van mensen opereert en niet echt als assistent optreedt.

Ondanks de beperkte maturiteit vandaag de dag, zijn er gerealiseerde logistieke praktijkcases die aantonen dat de technologie praktisch inzetbaar is, zoals Mariasteen en ZEB.
Mariasteen (Bart Decloedt, Manager R&D, Mariasteen) en ZEB (Matthias Hindriks, CFO) waren ook als gastspreker aanwezig op het VIL slotevent. Bij Mariasteen worden cobots operationeel ingezet om assemblage te ondersteunen zoals o.a. het verlijmen van onderdelen waardoor de efficiëntie toeneemt (meer dan 75% productiviteitswinst) en een betere kwaliteit wordt gehaald.
ZEB heeft een cobot ingezet om een eenvoudige repetitieve taak (opzetten van bakken op een transportband), die niemand graag doet, te laten uitvoeren. ROI is ongeveer 1,5 jaar.

Daarnaast beslisten enkele leden van de gebruikerscommissie om zelf al stappen te ondernemen:
1. Special Fruit (Roel Jans): automatisatie van de gehele verpakkingslijn waarbij cobots een mogelijk onderdeel van de oplossing zijn;
2. Assa Abloy (Frank Saelens): het verder uittesten van een cobot voor het automatisch bin picken van onderdelen.

Projectleider: Luc Pleysier

Sirris
VIL
Atlas Copco, bpost, Colfridis, GC Europe, Savoye, Scania CV AB, Special Fruit, Becton Dickinson, Assa Abloy, Molenbergnatie, Vanderlande Industries en Colruyt
Liesbeth Geysels
Luc Pleysier
Luc Verhoeven (Just Innovation), Luc Larmuseau (iLLumoo), Kurt Gesquiere (voestalpine Sadef)
http://www.vil.be
Share this on