Probleem op deze pagina?

Project: Infiblank

VIS/CO: Collectief onderzoek van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden
01/08/2013
31/01/2016

Sirris voert samen met de VOM en het Fraunhofer Institut een Cornet-project uit rond het verhogen van de standtijd van gereedschap voor precisieponsen (fine blanking) van plaatmateriaal (ghogesterkte staal en inox) via optimale coatings en staalsubstraten.

Het project is toegankelijk voor KMO-bedrijven en GO’s welke intern veel ponswerk uitvoeren en waarbij stempels een belangrijke kost uitmaken of matrijzenbouwers.

Het Cornet-project wil door middel van doorgedreven onderzoek volgende zaken nagaan:
- het verhogen van de algemene standtijd van het ponsgereedschap (stempel) door middel van aangepaste coatings, in combinatie met een substraat dat qua hardheid en taaiheid optimaal is.
- het homogeen aanbrengen van coatings, zodat een gelijkmatige dikte en een goede hechting bereikt wordt.
- welke PVD-lagen en staalsubstraten voor het ponsen van hogesterktestaal, roestvast staal en aluminium hiervoor in aanmerking kunnen komen.
- in hoeverre DLC-lagen en self-adaptive coatings kunnen gebruikt worden om dit doel te bereiken.
- welke warmtebehandeling in combinatie met een diepkoelbehandeling (DCT) gebruikt kunnen worden om een zo optimaal mogelijk (stabiel) substraat te bekomen zodat na coating geen maatverandering optreedt
- de mogelijkheid om met en zonder smeermiddelen te werken en toch een hoge standtijd te verzekeren

In het project werden 5 hoogwaardige poedermetallurgische stalen en één conventionaal staal 1.2379 als referentie vergeleken. De stalen werden conventioneel gehard alsook met diepkoeling tot een hardheid van ca 60 HRC. Er werden twee PVD coatings afgezet op het referentiestaal en nadien werden alle uitgevonkte stempels onderworpen aan een ponstest op laboschaal. De diepgekoelde stempels vertoonden in het algemeen een beter gedrag op vlak van afschilferen en dus een langere standtijd dan de conventioneel geharde stempels. De coatings dragen dan positief bij op vlak van adhesieve slijtage. Het onderzoek toonde ook het belang aan van de oppervlaktevoorbereiding; het beste resultaat werd bekomen na stralen en polijsten. Nadien werden na selektie enkele industriële ponsstempels vervaardigd welke in bedrijven in België en Duitsland werden getest. De diepgekoelde stempels vertoonden terug een beter gedrag met uitzondering van één staal.

Het project werd na goedkeuring van de overheden 6 maanden verlengd.

Fraunhofer IWU (omvormtechnieken) Fraunhofer IST (Surface Treatment)
VOM
Balzers, Niko, Ventec, Böhler, Vacoma, Cadcamatic, Roxell, Etap, Tools&Dies
Guy Claus
Coatings, Materiaalbewerking (draaien, boren, gieten, malen, vlakken/frezen, snijden), Metalen en legeringen, Oppervlaktebehandeling (painting, galvano, polishing, CVD, PVD)
Guy Claus, Veerle Fincken
Luc Verhoeven (Just Innovation), Luc Larmuseau (iLLumoo)
http://www.vom.be/NL/Actualiteit-cornet_project_infiblank_life_time_increase_...
Share this on