Probleem op deze pagina?

Project: SOUDIMMA : Magnetisch puls lassen

Andere: Andere projectvormen
01/07/2009
30/06/2011

Onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van het magnetisch puls lasproces voor industriële toepassingen

KMO en grote ondernemingen

De elektromagnetische hoge-snelheids lastechniek (magnetisch puls lassen) is een vrij jonge, zeer innovatieve doch vrijwel onbekende techniek. Bij dit procedé worden elektromagnetische krachten gebruikt om werkstukken te vervormen en te lassen. Het magnetisch puls lassen is een automatische lastechniek voor het verbinden en opkrimpen van buisvormige producten in de overlap-configuratie.

Het bijzondere aan dit proces is dat er géén gebruik gemaakt wordt van warmte, maar van druk om een verbinding tot stand te brengen, wat belangrijke voordelen oplevert t.o.v. de conventionele technieken. Alle lasproblemen ten gevolge van de warmtecyclus en het verlies van materiaaleigenschappen worden hiermee vermeden. Het is eveneens een zeer ecologisch lasproces, aangezien geen warmte, straling, gas of lasrook geproduceerd worden. Meer informatie over deze techniek vindt U op onze website : www.bil-ibs.be.

Deze nieuwe technologie biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor :
 het snel en kostengunstig verbinden van moeilijk lasbare materialen, zoals heterogene verbindingen,
 het ontwikkelen van complexe werkstukken of nieuwe producten die voorheen niet mogelijk waren met de conventionele technieken.

Momenteel is er echter nauwelijks objectieve kennis beschikbaar omtrent de technische haalbaarheid van het gebruik van dit lasproces voor relevante industriële toepassingen, noch over de eventuele verhoging van de productiviteit of over de laskwaliteit, en dus over het economisch voordeel dat de inzet van dit innovatief proces voor de industrie kan betekenen.

De onderzoekscentra van het BIL en CEWAC zullen daarom deze zeer innovatieve lastechniek en de potentiële voordelen ervan onderzoeken voor de industrie. Door deelname zullen de bedrijven op korte termijn inzicht krijgen in de mogelijkheden van dit nieuwe proces. Zij zullen in staat zijn om een inschatting te maken of dit proces inzetbaar is voor hun specifieke toepassingen, rekening houdend met de te verwachten eigenschappen van de lassen, de nodige investeringen, de rendementsverhoging ten opzichte van de huidig toegepaste techniek, de betrouwbaarheid van het proces, enz…

CEWAC
BIL
In hoofdzaak Waalse bedrijven
Koen Faes
Andere niet-destructieve testen / NDT, Magnetische en supergeleidende materialen/apparaten, Materiaaleigenschappen, Corrosie/Degradatie, Mathematische modellering, Metalen en legeringen
Koen Faes
Fleur Maas, Bert Bellens (Werken en Leren vzw), Sebastiaan Schelfaut (Bureau Bouwtechniek), Luc Verhoeven (Just Innovation), Luc Larmuseau (iLLumoo)
http://www.bil-ibs.be
Share this on