Probleem op deze pagina?

SENSTECH-Hands-on workshop 'Tips & Tricks voor geurtesten van verpakkingsmaterialen', 28 september 2017, Gent (Zwijnaarde)


Tijdens deze hands-on workshop worden praktische tips & tricks gegeven voor sensorische analyse van voedingscontactmaterialen, meer bepaald voor geurtesten.

Voedingsproducenten worden immers op regelmatige basis geconfronteerd verpakkingsgerelateerde smaak- en/of geurafwijkingen (taints) met dure terughaalacties van producten tot gevolg. Deze recalls hebben naast imagoverlies vaak een economische impact voor de producent (claims). Verpakkingsproducenten zijn zich daarom meer en meer bewust van de invloed van de geureigenschappen van verpakkingsmaterialen op de organoleptische kwaliteit van verpakte voedingsmiddelen en ingrediënten. In de Europese wetgeving (Verordening (EG) nr. 1935/2004) wordt trouwens gesteld dat materialen en voorwerpen, bestemd om met voeding in contact te komen, niet mogen leiden tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen. Verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen (taints) moeten ten stelligste vermeden worden.
Sensorische kwaliteitscontrole op grondstoffen of eindverpakkingen door verpakkingsproducenten of als ingangscontrole bij voedingsbedrijven kan een belangrijke troef zijn om verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen in verpakte voedingsmiddelen te vermijden. SENSTECH ondersteunt bedrijven bij het opzetten van een sensorisch panel voor verpakkingsmaterialen. Tijdens deze hands-on workshop worden praktische tips & tricks gegeven om met een geurpanel aan de slag te gaan in een voedings- of verpakkingsbedrijf.

SENSTECH verzorgt ook in-company workshops op maat van bedrijven voor het opzetten van een sensorisch panel voor specifieke (bedrukte) verpakkingsmaterialen. Contacteer dr. Inge Dirinck (inge.dirinck@senstech.be) voor meer informatie.

 

PROGRAMMA

• Inleiding: geurproblematiek van voedingscontactmaterialen (FCM)
• casestudies van verpakkingsgerelateerde taints in verpakte levensmiddelen en off-odours van verpakkingsmaterialen
• geurwiel FCM: geurkrachtige, vluchtige componenten in verpakkingsmaterialen
• good practices voor sensorisch onderzoek van voedingscontactmaterialen: sensorische testruimte, selectie en training van sensorisch panel, selectie van descriptoren, staalvoorbereiding en -presentatie, soorten testen: triangeltest, rangordetest en kwantitatieve descriptieve analyse
• (Europese) normen en andere standaarden voor sensorisch onderzoek van diverse verpakkingsmaterialen (Robinson test, EN 1230:2010, DIN 10955: 2004, ISO 13302:2003)
• tips & tricks voor selectie en training van een geurpanel (afh. type verpakkingsmateriaal)
• praktische geurtesten van (bedrukte) verpakkingsmaterialen (papier/karton en polymere materialen)

28/09/2017
28/09/2017
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
Inge Dirinck
+32498900802
info@senstech.be
https://sensnet.wordpress.com/hands-on-workshop-geurteste...
Share this on