Probleem op deze pagina?

Cluttr - Studenten worden ondernemers

Je moet goed gek zijn. Je weet dat je met je diploma zó aan de slag kan bij een werkgever naar keuze, maar toch kies je ervoor om op een dieet van water en brood je eigen onderneming uit de grond te stampen. Frederik Van Hecke en Laurent Mainil willen met Cluttr de ecologische voetafdruk van datacentra verkleinen. Hier vertellen ze hoe ze met veel inzet en weinig middelen er in slagen om de eerste stappen te zetten als ondernemers

Tijdens zijn studies computer science engineering raakte Frederik Van Hecke in de ban van datacenters, grote verzamelingen van computers die onder meer het internet draaiende houden. Om zo’n datacentrum efficiënt te beheren heb je gespecialiseerde software nodig – een kolfje naar de hand van studenten?

Frederik: We stapten met ons idee naar het IBBT om deel te nemen aan iBoot 2010. In dit kosteloze begeleidingsprogramma konden we een eerste ondernemingsplan uitwerken. Misschien niet eenvoudig om te combineren met studies, maar met het statuut van student ondernemer konden we toch op de nodige flexibiliteit rekenen vanwege de universiteit.

Op advies van de iBoot jury besliste het team om de ambities bij te stellen, en voorlopig enkel te mikken op de problematiek van het energiebeheer in het datacentrum.

Frederik: Met dit concrete plan gingen we dan op zoek naar een startkapitaal. Het IBBT was al snel overtuigd om pre-seed kapitaal te voorzien onder de vorm van een converteerbare lening. Omdat ons project behoorlijk innovatief was zijn we ook gaan aankloppen bij het IWT.

Onder begeleiding van het innovatiecentrum werd een haalbaarheidsstudie uitgeschreven om het businessplan uit te diepen en een aantal technische bottlenecks te onderzoeken. De subsidie van het IWT dekt de helft van de kosten, maar voor startende ondernemers is het mogelijk om een inbreng in eigen uren te doen.

Frederik: We hebben gemerkt dat er heel wat begrip is voor startende ondernemers zonder kapitaal. Zowel het IBBT als het IWT staan klaar om zeer vroeg in het risico te delen. Men vraagt wel dat je een overtuigend plan op papier zet.

Naast het kapitaal is de feedback telkens heel belangrijk gebleken. Het gebrek aan ondernemingservaring kan je deels opvangen door je ideeën zo veel mogelijk af te toetsten. Dit deed Cluttr ook op de Cleantech challenge – waar ze de 1ste prijs behaalde in België en verdienstelijk 3de werden in Londen.

De IWT studie heeft ondertussen aangetoond dat men met de software van Cluttr besparing van 20-40% in energieverbruik kan realiseren. Met deze resultaten rekent men erop binnenkort de eerste betalende klanten binnen te halen. Dan wordt het tijd voor een eerste echte investeringsronde.

En ja hoor – ook de laatste examens zouden bij het verschijnen van dit artikel achter de rug moeten zijn!

www.cluttr.be

Share this on

I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post pizza places open now


Thankyou for sharing the data which is beneficial for me and others likewise to see. How to access multiple Gmail accounts in one login?


I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own BlogEngine blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it. Idaho Restaurants


Comment_add Reageer